• (c) cel fotografie stad Brugge
  • Wor(l)ds
slider title

Van 14 juni tot 22 september 2008 kon je genieten van een bijzondere fietstocht van Brugge via Damme en Lissewege naar Zeebrugge. Schitterende paden en wegen in het groen, die tijdelijk verrijkt werden met grote blokken natuursteen waarop intieme teksten gegraveerd staan.

De teksten zijn van een aantal bekende en minder bekende Belgische en Zuid-Afrikaanse schrijvers, dichters en singer-songwriters. O.a. Stef Bos, Peter Verhelst, Raymond Van het Groenewoud, Antjie Krog, Tom Lanoye, Bart Vonck, Ronel Nel en Marcus Cumberlege verleenden hun medewerking.
De ontwerpen van de teksten zijn van de hand van Zuid-Afrikaanse kalligrafen en letterkunstenaars. Alle ontwerpen werden door Belgische letterkappers gebeeldhouwd in grote blokken witsteen en blauwe hardsteen.

In Brugge en Damme werden de originele kalligrafieontwerpen samen met andere Zuid-Afrikaanse kunstwerken tentoongesteld. Samen met de 40 stenen vormden deze expo's een interessant parcours met mogelijkheid tot verfrissende tussenstops onderweg in de charmante dorpskernen van Damme en Lissewege.

Op zondag 28 september 2008 werden alle kunstwerken geveild op een openbare plaats in Brugge. Vermits de kalligrafen en letterbeeldhouwers unaniem beslisten om voor dit project onbezoldigd te werken ging de opbrengst van de veiling integraal naar verschillende projecten ten voordele van de vele jonge aids-slachtoffers in Zuid-Afrika (via vzw Sprinkle - www.sprinkle.be).  De veiling bracht ruim 60.000 Euro op!

Van 1 t.e.m. 27 juli  2008 kon je elke dag strandkalligraaf Andrew Van der Merwe elke dag live aan het werk zien op het strand van Zeebrugge. Van der Merwe is een Zuid-Afrikaanse kalligraaf die een speciale techniek ontwikkelde om letters te beitelen in het zand. Met zelfgemaakte gereedschappen kalligrafeert hij prachtige teksten in het zand, elke dag opnieuw. Deze vergankelijke kunstvorm vormt een mooi contrast met de letters in steen.