• Vel tegen Vel
  • Vel tegen Vel 2006 - 2007
slider title

Europees Jeugdfilmfestival (BO)
Speciaal voor de ambassadeursklas gaat in Cinema Lumière een film in première.  Vervolgens verdiepen de leerlingen zich in het ABC van de film.  Met die bagage zetten ze binnen de school een promoactie voor het Europees Jeugdfilmfestival op touw.
Daarmee verdienen ze uiteraard elk een vrijkaartje voor het festival, dat plaatsvindt tijdens de krokusvakantie. Eén leerling mag deel uitmaken van de jongerenjury en kan nadien verslag uitbrengen in de klas.

Deelnemers: het 2e leerjaar van Vrije Basisschool Sint-Lodewijks, Gistelse Steenweg, het 5e leerjaar van Vrije Basisschool Hemelsdaele.

Bekijk de animatiefilm en de foto's van het Sint-Lodewijkscollege
Bekijk de kortfilm en foto's van Hemelsdaele.

Raakvlak (SO)
De Intergemeentelijke Dienst Archeologie, Brugge en Ommeland.
Als je het woord ‘archeologie' hoort, denk je vaak aan verre bestemmingen en exotische plaatsen. Toch zijn er heel wat belangrijke archeologische vindplaatsen in je eigen omgeving. De ambassadeurs van Raakvlak spitten naar geschiedenis in de eigen ondergrond. Niet zomaar - want archeologie is meer dan opgraven alleen, maar stap voor stap. Zo schoppen ze het tot archeoloog in spe.

Deelnemers : 1C van Sint-Jozefhumaniora

Bekijk hier de foto's

RCJC het Entrepot (SO)
Het Entrepot is het splinternieuw Regionaal Centrum voor Jongerencultuur (RCJC) in Brugge, waar jongeren de cultuurmakers zijn.
Een aantal klassen installeren er in de E-rooms hun labo. Ze kiezen voor een parcours rond beweging of film en halen daarvoor de inspiratie bij cultuurhuizen als het Concertgebouw en Cinema Novo. Het uiteindelijke resultaat presenteren ze in een groots slotevent op het E-stage.

Start :Roadtour in oktober-november 2006. Tijdens lunchpauzes, speeltijden,... worden middelbare scholen regio Brugge warm gemaakt om aan de ENTER-projecten deel te nemen.
 

I. Entrepot - Concertgebouw
Het parcours rond beweging mondt uit in een bezoek aan de jongerenproductie ‘Guided by Noises' tijdens het Bad Boys festival in het Concertgebouw.
Niemand moet de dansvloer op. Het project wordt vooral een mix van leren kijken, luisteren, uitproberen en het in beeld brengen van dans.
Het Bad Boys festival roept tussen 17 en 28 maart 2007 de geladen sfeer op van het Parijs van de jaren 1920. De muziek van George Antheil, Erik Satie en Igor Stravinsky vormt de rode draad. Maar er gaat ook heel wat aandacht naar de verwevenheid van deze kunstenaars met de toenmalige avant-gardekringen met ronkende namen als Pablo Picasso, James Joyce, Jean Cocteau, Man Ray, Fernand Léger... .

Deelnemers : 5 Verzorgende 1 en 2 van het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Instituut - Spes Nostra, 6D van het Sint-Jozefhumaniora

Bekijk de videoclip  van het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Instituut - Spes Nostra (speelt met Windows Mediaplayer).
Bekijk de videoclip  van het Sint-Jozefhumaniora.
Bekijk de foto's

II. Entrepot - Cinema Novo
Het project beeld eindigt tijdens Cinema Novo, het festival dat elk jaar opnieuw een forum biedt voor films van bekende en minder bekende regisseurs uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De leerlingen bekijken er ‘Samaritan Girl' van de Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk.
Na een grondig onderzoek van de filmtaal en een studie van het oeuvre van Kim Ki-duk, blikken de leerlingen een eigen filmpje in.

Deelnemers :12e klas van de Middelbare Rudolf Steinerschool, 6e middelbaar van het Sint-Andreaslyceum.

Bekijk de kortfilm  van de Middelbare Rudolf Steinerschool
Bekijk de kortfilm  van het Sint-Andreaslyceum
Bekijk de foto's

De Werf : Bamboe II (SO)
De theatermakers van De Werf brengen onder de naam ‘Façades' sinds 2006 elk jaar een voorstelling waarin de stad Brugge hoofdrolspeler is.
Aan elke editie van Façades wordt een BAMBOE - project gekoppeld, waarbij De Werf een 6de middelbaar adopteert. De klas draait eventjes mee in de werking van het cultuurhuis. Zo krijgen de leerlingen een inkijk in het werkproces. Ze leren de verschillende aspecten van het theatergebeuren kennen en werken naar een toonmoment toe. Een evenement dat ze zelf organiseren, met de hulp van een stel jonge theatermakers en samen met de ganse ploeg van De Werf.
In een onderwijsproject wordt de aanzet gegeven voor het toonmoment. In vakantie en weekends gaan de enthousiastelingen nog een stap verder. Zij zorgen dat het toonmoment er ook werkelijk komt.

Deelnemers: 6e humane wetenschappen van het Koninklijk Atheneum I - Brugge centrum