• TriŽnnale Brugge - foto: Brugsche Zwemmerskring (anno 1930-1935) | Stadsarchief Brugge | Verz. Brusselle-Traen. Met dank aan www.beeldbankbrugge.be
  • TriŽnnale Brugge
slider title

Hedendaagse Kunst en Architectuur Triënnale Brugge 2015
Brugge als megapolis
20 mei – 18 oktober 2015

Officiële website Triënnale www.triennalebrugge.be 

Elk jaar bezoeken meer dan vijf miljoen mensen Brugge. Wat als zij er ook zouden blijven wonen? Wat als een beschermde historische stad als Brugge plots zou uitgroeien tot een megapolis? Dat is het uitgangspunt van de Hedendaagse Kunst en Architectuur Triënnale Brugge 2015, een grootschalig evenement rond hedendaagse kunst en architectuur. Zeventien kunstenaars uit Europa en Azië creëren nieuw werk dat te zien is in een kunstparcours in de binnenstad. Drie indoortentoonstellingen verdiepen en contextualiseren een aantal thema’s. Brugge wordt Egg Urb: de triënnale breekt het ei van Brugge van binnenuit open en vindt de stad opnieuw uit.

Twee ficties als uitgangspunt

De triënnale wordt geïnspireerd door twee ficties die tegenover elkaar worden gesteld: enerzijds het statische beeld van Brugge als een beschermde middeleeuwse stad, die vooral vanaf de 19de eeuw werd gerestaureerd en geconserveerd; anderzijds het dynamische, 21ste-eeuwse concept van de megapolis. De wereldbevolking neemt alsmaar toe en daardoor groeien ook de steden wereldwijd. Sinds 2007 leeft meer dan 60% van de wereldbevolking in megasteden, steeds uitdijende polissen die nooit af zijn. De triënnale speelt met de vraag: ‘Wat als we de essentie van zo’n megastad binnenhalen in Brugge?’ Als gedachte-experiment, als motor voor een artistiek onderzoek rond stedelijkheid en identiteit. Welke mogelijkheden en uitdagingen brengt die grootorde met zich mee? Maar ook omgekeerd: op welke manier kan een kleinschalige stad als Brugge bijdragen tot een nieuwe vorm van stedelijkheid?

Kunstparcours en drie indoortentoonstellingen

Zeventien kunstenaars gaan met dit spanningsveld aan de slag. Tegen de achtergrond van de beschermde historische stadskern van Brugge creëren zij elk een werk of interventie in de openbare ruimte. De ingrepen vormen een veelzijdig artistiek parcours in de binnenstad. De kunstenaars werken met elementen die eigen zijn aan Brugge, zoals de reien en het Belfort. Ze spelen met de stilte en de ruimte, brengen interactie en reflectie tot stand tussen bewoners en bezoekers.

Drie indoortentoonstellingen gaan dieper in op een aantal thema’s van de triënnale en plaatsen ze in een ruimere context. In het Arentshuis komen visionaire stadsplannen van vroeger en nu aan bod. In De Bond gaat de aandacht naar steden in afbraak en opbouw, voornamelijk in het Midden-Oosten en het Verre Oosten. En in het Stadhuis geven vijf kunstenaars vorm aan hun imaginaire steden.

Deel van een chronologie

De Hedendaagse Kunst en Architectuur Triënnale Brugge sluit enerzijds aan op een oudere traditie van triënnales over beeldende kunst in Brugge uit de jaren 1960 en 1970, anderzijds op een recentere reeks van grote culturele stadsevenementen: Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa, Corpus (2005) en Brugge Centraal (2010). Dit wordt de eerste editie in een nieuwe reeks triënnales over hedendaagse kunst.

Deelnemende kunstenaars

Romy Achituv (IL/US), Atelier Bow-Wow (JP), Nathan Coley (GB), Daniel Dewaele (BE), Song Dong (CN), Rainer Ganahl (AT/US), Nicolas Grenier (CA), HeHe (GB-DE), Vibeke Jensen (NO), Tadashi Kawamata (JP), Odland & Auinger (O+A) (US/AT), Anne K. Senstad (NO), Studio Mumbai (IN), Vermeir & Heiremans (BE)

Curatoren

Till-Holger Borchert, artistiek directeur Musea Brugge

Michel Dewilde, curator Beeldende kunsten Cultuurcentrum Brugge

Organisatie

Triënnale Brugge 2015 is een initiatief van Stad Brugge, georganiseerd door Brugge Plus in samenwerking met Musea Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

Praktisch

20 mei tot 18 oktober 2015

Brugge: binnenstad, Arentshuis, De Bond, Stadhuis

Gratis toegang op alle locaties

Infopunten

1. Centraal infopunt: Poortersloge, Academiestraat 14, 8000 Brugge

di-zo 13-18 uur (ook open op Pinkstermaandag 25/05)

2. In&uit, Concertgebouw, ’t Zand 34, 8000 Brugge

ma-za 10-17 uur, zon- en feestdagen (25/05, 21/07, 15/08) 10-14 uur 

3. Infopunt station, Stationsplein, 8000 Brugge

ma-vr 10-17 uur, za-zo 10-14 uur

4. Infopunt Pakhuizen, Site DuPont, ingang via Wulpenstraat
di-zo 13-18 uur (ook open op Pinkstermaandag 25/05)

Voor meer persinfo: info@triennalebrugge.be – 050 45 50 02

 

''

 

Beeld:  Brugsche Zwemmerskring (anno 1930-1935) * Stadsarchief Brugge – Verz. Brusselle-Traen.  Met dank aan www.beeldbankbrugge.be