• QNX, een plek voor rituelen
  • QNX, een plek voor rituelen
slider title

Op 20 maart 2012 startte het QNX-verhaal. Drie jaar lang en drie keer per jaar gaan schrijver en regisseur Peter Verhelst en letterbeeldhouwster Maud Bekaert samenwerken met kunstenaars (muzikanten, schilders, beeldhouwers, dansers, fotografen, filmmakers ...), om telkens op een bijzondere locatie in Brugge een QNX-plek open te stellen.

QNX - een plek voor rituelen

QNX bevat de medeklinkers van het woord equinox. Equinox is het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, waardoor de dag even lang is als de nacht. Op 20 maart 2012 was er de lente-equinox, op 23 september de herfst-equinox en op 20 juni 2012 valt de zonnewende. Al sinds de antieke tijden zijn zowel de equinoxen als de zonnewende bijzondere, rituele dagen. Op deze drie rituele dagen wordt de komende drie jaar telkens een QNX-plek geopend in Brugge.

QNX, moet een plek zijn waar kan worden gedacht of niet gedacht. Een plek waar de bezoeker uitgenodigd wordt tot traag kijken. Omdat er, in onze verwarrende, luide en snelle tijden, te weinig stilte is en te weinig tijd om te kijken.

QNX - project van Peter Verhelst en Maud Bekaert

Maud Bekaert is letterbeeldhouwster. Ze realiseerde onder meer 9 monumenten voor de Brugse strooiweiden en de labyrinten op het nieuwe plein rond de Sint-Salvatorskerk. In 2008 was ze curator van de tentoonstelling WOR(L)DS in Brugge. In 2009 was ze samen met Peter Verhelst curator van ‘Verzamelde verhalen#1 in Watou. Ze stelt tentoon in binnen- en buitenland.

Peter Verhelst is dichter, roman- en theaterschrijver. Hij werd bekroond met de Gouden Uil en de Vlaamse Cultuurprijs. Hij is regisseur bij NTGent en mentor aan de School of Arts (KASK) in Gent. Hij werkte samen o.a. met choreograaf Wim Vandekeybus, regisseurs Luk Perceval, Johan Simons, Erik Joris, Jan Ritsema, Ivo Van Hove. Hij levert geregeld bijdragen aan kunstenaarsboeken, o.a. bij het werk van Thierry De Cordier, Lili Dujourie, Dirk Braeckman, Johan Tahon…

De organisatie en productie van QNX is in handen van Brugge Plus vzw met steun en medewerking van Stad Brugge.

Volg QNX via Facebook

QNX4 - Die ene seconde die eeuwig leek

Helmut Stallaerts (°1982-België) is een van onze belangrijkste jonge kunstenaars. In elk werk voel je een nauwelijks onder woorden te brengen ‘kracht’ opzetten die je tegelijk met Unheimlichkeit en met een op hol slaande verbeelding opzadelt. De werken van Mitja Tušek (°1961-Slovenië) (tegelijk abstract en figuratief) laten ons kijken naar de materie waarmee het werd geschilderd: is het een beeld dat vervaagt of is het zich aan het ontwikkelen?Een selectie werken van het Groeningemuseum wordt tussen de werken van Stallaerts en Tušek geweven. Geert Praet antiek en interieur ontwerpt een kamer voor een denkritueel. In deze kamer kan de bezoeker zich onderdompelen in boeken en muziek, geselecteerd door de kunstenaars.

Praktisch

Open van woensdag 20 maart (lente-equinox) tot en met 19 mei 2013 telkens op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 15u tot 19u. Eerste verdieping boven het postkantoor op de Markt, toegang via Breidelstraat 3, Brugge. Inkom is gratis.

QNX4 is een productie van Brugge Plus vzw en kan worden gerealiseerd dankzij de medewerking van Stad Brugge, Musea Brugge, Johnen Galerie, Galerie Albert Baronian en Regie der Gebouwen.

Interviews en foto's 

Bekijk hier de Trefpuntreportage over QNX4.

Bekijk hier de foto's van de opening van QNX4.

Volg QNX4 op de voet via Facebook

QNX3 - Tegen het vergeten

Na "QNX1 - huis van de druppelende stenen" op de Burg, waar 3000 mensen het ritueel konden meemaken, en "QNX2 - meer van tranen" waar het beeld van Johan Tahon een meer van tranen weende in de Poertoren, strijken dit najaar een paar bijzondere kunstenaars neer in het Brugse Concertgebouw. Dit seizoen vormen emoties en ontroering de rode draad in de programmering van het Concertgebouw. Een thema dat mooi aansluit bij QNX3 waar verlies, herinnering en gemis centraal staan.

Maud Bekaert en Peter Verhelst werken voor QNX3 samen met volgende kunstenaars:

Dirk Braeckman is een van de belangrijkste fotografen in België. Zijn werk nodigt de
toeschouwer op een sensuele manier uit om zelf een betekenis te zoeken over wat er niet
meer is, over wat er net gebeurd is.

Lili Dujourie haar werk is consequent, sensueel en intelligent. Het videowerk 'Hommage à... I' laat als een beweeglijk schilderij, allerlei lichaamsposes uit de kunstgeschiedenis zien.

Cristina Iglesias is een toonaangevende, Spaanse kunstenares. Haar werk verwijst voornamelijk naar de natuur en is vaak met blad-of bamboemotieven bekleed zoals 'Diepe Fontein' dat voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen te zien is. Het kunstwerk 'Pozo IV' (Spaans voor waterbron) heeft niet alleen met herhaling te maken, maar ook met tijd.

Maud Bekaert laat enkele werken in leisteen zien: een zwarte kubus en vingerafdrukken, als sporen van wie ons heeft aangeraakt. In de zwarte leistenen kubus heeft ze een tekst van Peter Verhelst aangebracht over verlangen en verlies. Van Peter Verhelst zijn drie lamento's te horen.

Till-Holger Borchert, conservator van het Groeningemuseum, koos een werk uit de collectie van het Groeningemuseum, 'Noli me tangere' (Raak me niet aan), een kopie naar een werk van Peter Paul Rubens.

Elk werk uit het parcours van QNX3 nodigt uit om aangeraakt te worden. Wat om voor
de hand liggende redenen onmogelijk is. En net deze onmogelijkheid tot aanraking is
het hart van de werken: het 'verdriet', veroorzaakt door de onmogelijkheid maakt tegelijk het verlangen groter. QNX3 heet 'Tegen het vergeten'. Opdat we al die aanrakingen, al die schoonheid, al die woorden en beelden niet zouden vergeten.

Volg QNX op de voet via Facebook.

Een fotografische impressie van QNX3 door Matthias Desmet - cel fotografie Stad Brugge


Praktisch

1 november tot en met 30 december 2012
Telkens op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u.
Uitzonderlijk gesloten op 11 november.
Concertgebouw Brugge (Balkon 2) - 't Zand 34.
Ingang via de Lantaarntoren (tussen het Concertgebouwcafé en het In&Uit-kantoor).
De toegang is gratis.

QNX3 was een productie van Brugge Plus vzw en kon worden gerealiseerd dankzij de medewerking van Stad Brugge, Musea Brugge en het Concertegebouw.

Cristina Iglesias “Pozo IV” - Courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery, New York / Paris

QNX2 - Meer van tranen

De zonnewende, de langste dag van het jaar, viel dit jaar op 20 juni 2012. Op die dag werd ook QNX2 opengesteld. Hiervoor werkten Maud Bekaert en Peter Verhelst samen met beeldend kunstenaar Johan Tahon. Johan Tahon heeft internationale bekendheid verworven met zijn monumentale figuren uit gips, keramiek of brons. Zijn sculpturen dragen een universele, intermenselijke boodschap uit.

Aan het Minnewater werd de Poertoren onder water gezet en maakte Johan Tahon er een ‘bewegend beeld’. De toeschouwer kwam de Poertoren binnen, daalde de trap af en ging op de stapstenen tot bij het beeld. Na enkele minuten stilte boog het gipsen beeld zich traag voorover tot het voor het gezicht van de toeschouwers hing, het beeld vulde zich met water en huilde zich weer leeg.

Daarna hoorde je een gedicht van Peter Verhelst. Na een stilte richtte het beeld zich weer op.

Gedicht - Peter Verhelst 

Niet hoe het was, niet de herinnering aan hoe je was

Niet hoe het was, niet de herinnering aan hoe je was,
hoe je op je ellebogen achterover leunde op bloesems,
niet de trilling in de tere stengel van de hals, zo bleek was je,
de bolsters van je oogleden, niet je glimlach, niet vergeten,
niet het zich zuchtend openvouwen, zo lichtgevend is het bed, nooit vergeten,
Bloesems waaien door de kamer, de gele sluier van stuifmeel als een door de lucht wentelende jurk,
niet hoe het had kunnen zijn, een lichaam op bed, kijkend naar een lichaam aan het raam.
Hoe we het hadden gedroomd. Hoe we hadden willen zijn.
Wat van ons verloren is gegaan. Wie van ons verloren ging.
Laten we ons elkaar herinneren voor de herinneringen dingen met ons doen.
Een dunne lijn rood gloeit in de avondlucht, een fonkeling in het wachten, een nauwelijks hoorbare zucht.

De echo van je zucht.

De echo van de echo van je zucht.

Johan Tahon over QNX2

“Deze installatie is voor mij een experiment dat het symbool van de doop en de reiniging
tracht te raken. Het is een soort verlangen, een overgave als het ware, bovenop het water
van het beminnen. Het brengt me terug naar de ‘In Fluïdum’ en ‘Dieu Fleuve’ -sculpturen
die ik in de periode van 1996-2008 creëerde. Ik probeerde toen, net als nu, de eeuwige
stroom binnen en buiten het lichaam gevoelsmatig te benaderen. Dit kan voor mij enkel
via fragiele witte verschijningen. Peter Verhelst voegde er op een magische manier het
element tijd en woord aan toe. Ik sta versteld van de intensiteit die ontstaan is door de
samenwerking met Peter Verhelst en Maud Bekaert. Meer van Tranen is een rituele tijdszone,
zowel in de tijd, als los van de tijd.”

QNX2 was een productie van Brugge Plus vzw en kon worden gerealiseerd dankzij de medewerking van Stad Brugge.


QNX3 - (c) Stad Brugge cel fotografie


Reportage "Trefpunt"
 

''

Photos

QNX1 - huis van de druppelende stenen

Bezoekers werden uitgenodigd om op een wensbriefje een boodschap te schrijven en vervolgens het briefje zelf te verbranden, waarna stenen begonnen te druppelen. Een acteur vermengde de druppels van de stenen met de as van het opgebrande wensbriefje en wreef het mengsel op onderdelen van beelden van Johan Tahon (als ex voto’s). Creatie Peter Verhelst & Maud Bekaert. Acteurs: Louretta Paepe, Bob De Baecke en Remi Cansse

De installatie was van 20 maart tot 12 mei gratis te bezichtigen in het 'Brandstraatje' (poort naast de hoofdingang van het stadhuis) op de Burg in Brugge op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12u tot 15u.

In totaal bezochten zo’n 3.000 mensen de QNX1- installatie.

QNX1 was een productie van Brugge Plus vzw en kon worden gerealiseerd dankzij de medewerking van Stad Brugge.

''   ''   ''

Bekijk de Focus-WTV-reportage

20 maart tot 12 mei 2012 - Stadhuis, Burg