• Poezienacht Brugge
  • PoŽzienacht Brugge 2012
slider title

ONVERWACHT NACHTELIJK TREFFEN VAN POËZIE EN MUZIEK

Bekijk de foto's van de editie 2012 op onze Flickr-site

Op de tweede editie van Poëzienacht Brugge treffen gelijkgestemde dichters en muzikanten elkaar in diverse tonen.

We nodigen liefhebber en leek uit om op hun eigen ritme de Poëzienacht te verkennen. De avond zet in met TOONZETTERS, een gevarieerd programma met o.m. Leonard Nolens, Maud Vanhauwaert, Remco Campert, Tjitske Jansen, Stefan Hertmans, Toon Tellegen én de uitreiking van de Guido Gezelleprijs.

Vervolgens leiden we u de nacht in langs de SALONS, een toonvaste absintbar en een EXPERIMENTEEL parcours dat onverwachte uithoeken van de poëzie verkent.

Poëzienacht Brugge ontspoort laat op de avond op het ritme van de JAZZ met o.m. de Dode Dichtersdraaimolen van Guido Lauwaert, de Sprekende Ezels, Electric Barbarian en muziekselecteur Jan Ducheyne! 

De Poëzienacht warmt zich vooraf op met een PRELUDE in het Groeningemuseum en tijdens een poëziebrunch op de Burg in de Week van de Amateurkunsten.

Deze website geeft u per programma-onderdeel alle gedetailleerde INFO. Uw GPS voor een geslaagde 2de Poëzienacht Brugge! Veel genot.

PRELUDES

De Poëzienacht warmt zich op met preludes in het Groeningemuseum en tijdens de Week van de Amateurkunsten.

POËZIEBRUNCH
za 28 april, 11:00 tot 13:00, Burg (onder de bomen) - Gratis
Tijdens de Week van de Amateurkunsten (WAK) organiseert dienst Cultuur samen met Brugge Plus een poëziebrunch. Geniet met een kop koffie en een boterkoek van deze poëtische happening. 
Presentatie: Handelsreizigers in Ideeën.

Poëziebrunch

VOORSPEL IN HET GROENINGEMUSEUM
za 5 mei 15:00, Groeninge - Dijver 12
Met een ticket voor de Poëzienacht krijgt u op 5 mei toegang tot alle museale locaties en dus ook tot deze prelude.  U vindt de locaties hier.
Opgelet: capaciteit van de zaal max. 125 personen - ongenummerde plaatsen.

Frank Adam en Lode Vercampt  "Erotische fabels - Liefdesfabels"
De hypnotiserende verhalen van meesterverteller Frank Adam en de klassiek, jazz en pop door-kruisende improvisaties van cellovirtuoos Lode Vercampt versmelten tot één bezwerende literair-erotische trip, die niet zonder spanning, humor en ontroering is.  ‘Erotische Fabels’ en ‘Liefdesfabels’ werden geselecteerd voor de Literaire Lente en door Frank Adam bewerkt tot luisterspel voor Klara. 'Liefdesfabels’ werd genomineerd voor de Cutting Edge Award 2011 en de Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse Provincies.

Frank Adam en Lode Vercampt

Stefan en Peter Hertmans
Stefan Hertmans is auteur van een veelzijdig en vaak bekroond oeuvre. Zijn poëzie tot 2005 is verzameld in "Muziek voor de overtocht, Gedichten 1975 – 2005". In 2010 verschijnt zijn dertiende dichtbundel, "De val van vrije dagen".
Broer Peter Hertmans is een virtuoos gitarist en actief jazzcomponist. Hij maakt deel uit van het Brussels Jazz Orchestra en speelde in de legendarische groep van Jeroen Van Herzeele, "Greetings from Mercury".
Stefan en Peter Hertmans hebben in de afgelopen jaren een programma uitgebouwd waarin hun talenten elkaar hebben gevonden en tot een mooie symbiose zijn gekomen. Via regelmatige optredens met diverse topmuzikanten is de ontmoeting tussen de jazzcomposities van Peter en de teksten van Stefan uitgegroeid tot een hecht en rijk evenement, dat telkens op enthousiaste reacties kan rekenen. Sfeer, timing, precisie en dosering kenmerken deze aparte optredens, die het midden houden tussen concert en lezing. Als prelude op de Poëzienacht Brugge brengen ze in het Groeningemuseum het repertoire in duovorm, wat de gebeurtenis er des te intenser op maakt.

Stefan en Peter Hertmans

EXPERIMENTEEL PARCOURS

Poëtische inbraken in de kunstcollectie en de Sound Factory van het Concertgebouw.
Wandelparcours vanaf 19:00 tot 20:30.
Startplaats glazen lift inkomhall (volg de pijlen en nummers).

Maja Jantar en Lazara Rosell Albear - Sybillaria
Een oorstrelende en gepersonaliseerde mini performance in stereo. "Sybillaria" speelt in op alle zintuigen, je wegvoerend naar een wereld van klank waarvan de betekenis in jezelf verscholen ligt.

Maja Jantar en Lazara Rosell Albear - Sybillalia

Karen Willems
Drumster en percussioniste Karen Willems (Zita Swoon, Yuko …) bespeelt de beiaardklokken op het dakterras van de Sound Factory.

OMNI Poétique
Deze kleurrijke klankinstallatie bevat een enorme databank aan geluiden. De 108 geëmailleerde vakjes reageren op je aanraking en hebben elk hun unieke klank.We vroegen de deelnemende dichters naar hun tien lievelingswoorden, namen deze op en importeerden ze in de OMNI. Alle poëtische stemmen van de nacht in één machine, aan de toeschouwer om zelf een dadaïstisch
gedicht te componeren met dit klankspectrum!
De OMNI in actie

Poème Electronique van Edgard Varèse
Poème Electronique van Edgard Varèse is een van de meest markante elektro-akoestische composities. In 1958 wordt ze uitgevoerd met maar liefst 400 luidsprekers voor de wereldtentoonstelling in Brussel. Via een ingenieus luidsprekersysteem kan je op de hoogste foyers van het Concertgebouw het Poème Electronique horen.

Jerry Galle – Poëtische Machine
De Poëtische Machine onderzoekt naast digitale beelden, robotbewegingen en geluiden ook combinatorische variaties in originele teksten. Hoewel de Poëtische Machine de toeschouwer teksten laat lezen vanuit machineperspectief, blijken de door de software aangeboden tekstuele combinaties een kwistige voedingsbodem voor eigenwijze associaties en wispelturige wendingen.

Verder werken van Dirk Braeckman, Luc Tuymans en Anouk Declercq, installaties van Aernoudt Jacobs, Esther Venrooy en Olivier Goethals.

GUIDO GEZELLEPRIJS 2012

Tijdens Poëzienacht Brugge wordt ook de Guido Gezelleprijs uitgereikt.
Actrice Joke Devynck brengt gedichten van de genomineerden, Friedl’ Lesage presenteert.

Joke Devynck en Friedl' Lesage

De dienst Cultuur van de stad Brugge reikt sinds 1980 de Guido Gezelleprijs uit en is dit jaar aan zijn negende editie toe. De prijs van €5000 wordt toegekend aan Nederlandstalige Poëzie die afgelopen jaar in boekvorm werd gepubliceerd. Winnaars van de voorbije edities zijn o.m. Tonnus Oosterhoff, Hans Tentije, Marnix Rueman, Joris Denoo, Frans Depeuter, Luuk Gruwez en Staf de Wilde.
Dit jaar bestaat de jury uit Elke Brems (recensente De Standaard der Letteren), Friedl' Lesage (radio- en televisiepresentatrice) en Lut Missine (professor aan het Institut für Niederländische Philologie).

De genomineerden zijn:
Eva Gerlach - "Kluwen"
K. Michel - "Bij eb is je eiland groter"
Leonard Nolens - "Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen"
Albertina Soepboer - "De trektocht"
Erik Spinoy – "Dode kamer"

De laureaat zal daarna voorlezen uit eigen werk in het luik Toonzetters.

Info
Concertzaal | 20:00 - 20:30
ongenummerde zitplaatsen
tijdens de voorstelling is er geen toegang meer tot de zaal

TOONZETTERS

Toonzetters presenteert een toonaangevend programma dat laveert tussen spraakmakende debutanten en springlevende klassiekers.

Presentatie: Friedl’ Lesage
Visuals: Jasper van het Groenewoud

Inwolves (Muzikale entr’acte tijdens deel I en II)
Inwolves is het nieuwe project van Karen Willems, één van Vlaanderens meest getalenteerde drummers. Ze speelt o.a. bij Yuko en Zita Swoon. Met Inwolves onderneemt ze een reis door een wereld van geluid, effect en structuur op zoek naar de klank die zelden is gehoord, de kleur die niemand heeft gezien. De weg laveert tussen het ijle en het vormeloze, het abstracte en het bevattelijke. Een tocht die moet resulteren in een live ervaring waarin je als luisteraar op ontdekking gaat en je laat meevoeren door het onbekende …
Met Karel Willems (percussie/sounds), Heleen Van Haegenborgh (piano) en Benjamin Dousselaere (keys/noise).
website | luister

Inwolves

Deel I (21:00-22:00)

Lieke Marsman
Lieke Marsman debuteert in 2010 met ‘Wat ik mijzelf graag voorhoud’. In deze veelbekroonde bundel legt Marsman niet alleen gedachten vast maar ook plaatsen en dagen. Zij trekt ze aan als kledingstukken, om te zien hoe ze voelen en ze vervolgens weer achter te laten. Deze bundel is gevuld met taal die je het ene moment ontsnapt en die je een volgend moment naar je toe kunt halen. Hij confronteert de lezer met een heel nieuwe poëzie, losgerukt van conventies en tegelijkertijd klassiek. Meer info

Lieke Marsman (C) Annaleen Louwes

Remco Campert
Remco Campert is dichter en schrijver van verhalen en romans. Voorjaar 1950 richt hij met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op met o.m. Lucebert en Bert Schierbeek in de redactie. Na het verschijnen van de bloemlezing Atonaal in 1951, onder redactie van Vinkenoog, worden de daarin opgenomen dichters onder wie Gerrit Kouwenaar, Jan G. Elburg en Hugo Claus, aangeduid als de Vijftigers.
Hoewel begonnen als dichter, worden zijn verhalen in tijdschriften steeds langer en publiceert hij romans. In 1976 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.
Van 1989 tot 1995 leest Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schrijft hij samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van De Volkskrant, CaMu geheten, waaraan zij om beurten een bijdrage leveren.
Meer info

Remco Campert (C) Keke Keukelaar

Charlotte Mutsaers
Charlotte Mutsaers is één van de meest markante persoonlijkheden uit de Nederlandse literatuur. Ze is beeldend kunstenaar en publiceert romans, essays en verhalenbundels (Rachels Rokje, Zeepijn, Kersenbloed ...). Haar eigenzinnig oeuvre wordt in 2010 bekroond met de P.C. Hooft - prijs. De jury omschrijft haar werk als ‘een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme’. Haar proza is ‘onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent. Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon.’
Website

Charlotte Mutsaers (C) Michiel Hendryckx

Paul Demets
Paul Demets is dichter en poëzierecensent voor o.a. De Morgen en Cobra. Hij debuteert in 1999 met de poëziebundel De papegaaienziekte en publiceert in 2002 de bibliofiele bundel Vrees voor het bloemstuk. In 2011 verschijnt de poëziebundel De bloedplek waarvoor hij de Herman de Coninckprijs 2012 ontvangt. Het publiek kiest bovendien het gedicht Zonnehemel uit deze bundel als het favoriete gedicht van het jaar. Volgens Erwin Mortier heeft Demets met ‘De bloedplek na al te lange jaren van stilte een bundel ter wereld gebracht die staat als een huis’.
Meer info Cobra.be

Paul Demets (c)Stephan Vanfleteren

Tjitske Jansen
In het werk van Tjitske Jansen is de wereld in al haar breedte aanwezig: een zeemeermin in Okkenbroek, treinkapers aan het ontbijt (op de ochtend waarin de kaping plaats zal vinden), een vader op een zandweg, een vader die bestaansrecht krijgt, vragen die je kunt stellen nadat je stil bent geweest, de eerste lepel die je je herinnert. Jansen schrijft theaterteksten, poëzie en proza. Ze publiceert de dichtbundels Het moest maar eens gaan sneeuwen (2003) en Koerikoeloem (2007) waarmee ze de Anna Bijns Poëzieprijs wint. Samen met violist Jasper le Clercq maakt ze de cd Je hebt alles en je hebt mij (2008). Als podiumdichteres heeft ze een palmares van Terschelling tot Kaapstad, van Lowlands tot de Nacht van de Poëzie.
Meer info

Tjitske Jansen (C) Jan Pit

Stefan Hertmans
Stefan Hertmans is auteur van een veelzijdig en vaak bekroond oeuvre. Zijn poëzie tot 2005 is verzameld in "Muziek voor de overtocht, Gedichten 1975 – 2005". In 2010 verschijnt zijn dertiende dichtbundel, "De val van vrije dagen".
Website

Stefan Hertmans (C) de Bezige Bij

Deel II (22:15 - 23:15)

Paul Bogaert
Paul Bogaert debuteert in 1996 met de bundel WELCOME HYGIENE. In de Slalom soft, zijn meest recente bundel, vormen de aparte gedichten samen een verhaal dat speelt in een subtropisch zwemparadijs (mét glijbanen) en kantoren. Luchtgebrek zorgt voor concentratieproblemen. Een brainstorm mislukt. De badmeester komt in de problemen. Voor de Slalom soft ontvangt hij de Herman de Coninckprijs 2010 en de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs Poëzie 2011.
Website

Paul Bogaert (c) Tineke de Lange

Delphine Lecompte
Delphine Lecompte woont en schrijft gedichten in Brugge. Haar debuutbundel De Dieren in mij wordt bekroond met de C. Buddingh-prijs 2010 én met de prijs voor de letterkunde van de provincie West-Vlaanderen in 2011. In 2011 volgt Verzonnen prooi en dit jaar de lijvige bundel Blinde gedichten.
Auteur Peter Markus omschrijft haar als ‘a female Charles Bukowski’ en De Morgen vond haar passage op het Crossing Border-festival ‘compleet geflipt’. Mede geïnspireerd door Nick Cave, Tom Waits en Morrissey dicht ze met zelfspot over afwijkingen en bizarre gedachtesprongen op het randje van waanzin en het leven in donkere sprookjes.

Delphine Lecompte (C) Ellen De Meulemeester

Laureaat Guido Gezelleprijs 2012
De laureaat wordt pas tijdens de Poëzienacht bekendgemaakt. De winnaar leest voor uit eigen werk tijdens de "Toonzetters"

Maud Vanhauwaert
Poëzieperformer Maud Vanhauwaert probeert poëzie los te weken van het blad en naar het onherbergzame podium te dragen. Ze werkt als theaterdocent en als presentatrice maar staart ook vaak leeg voor zich uit. In 2011 verschijnt haar debuut ik ben mogelijk. Vanhauwaert is een hit in het poetry slam-circuit en haar optredens willen graag lijken op een circusshow, een astronomische waarneming of op de doop van een verschrompeld hoopje.
Website

Maud Vanhauwaert

Leonard Nolens
De poëzie van Leonard Nolens is muzikaal en beeldend, verhalend en beschouwend tegelijk. Zijn verzamelde gedichten zijn al twintig jaar onafgebroken in druk. In april 2012 verschijnt Manieren van leven (1975 - 2011), de zesde, zeer vermeerderde editie. Hierin staat ook zijn jongste, veelgelezen en geprezen bundel Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen.
De Standaard omschrijft zijn werk als 'Wijsheid, scherp maatschappelijk inzicht, zelfkritiek en vooral, vooral, schoonheid.' NRC-Handelsblad concludeert: 'Een dichter op eenzame hoogte.'
De bundel Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen is genomineerd voor de Guido Gezelleprijs 2012.
Meer info

Leonard Nolens © Ludo Geysels

Deel III (23:30-00:30)

Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet
Nadat Toon Tellegen een aantal jaar gedichten schrijft, verschijnt in 1984 zijn eerste kinderboek Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. De dierenverhalen rond eekhoorn en mier zijn erg populair en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante en bizarre situaties en filosofische diepgang. Toon Tellegen schrijft nog steeds en met grote regelmaat gedichten. Zij werk inspireert velen en werd met diverse prijzen bekroond.
Sinds 2003 organiseert gitariste en componiste Corrie van Binsbergen literaire concerten met schrijvers als Remco Campert, Kees van Kooten, Ramsey Nasr en Toon Tellegen. Met Tellegen is een vaste groep ontstaan: het Wisselend Toonkwintet. Speciaal voor Poëzienacht Brugge brengt Tellegen naast Dierenverhalen ook eigen poëzie!
Video op cobra.be

Tellegen Toon (C) Leo van der Noort 2006

Info
Concertzaal
Ongenummerde zitplaatsen 
Tijdens de voorstelling is er geen toegang meer tot de zaal

SALONS

Een vrijplaats waar gelijkgestemde dichters en muzikanten hun goesting doen en het publiek zich in een negentiende eeuws salon waant.

Gastvrouw: Griet Desutter 

 Griet Desutter

 Martijn Neggers – Voor Alsnog Live
(20:00 - 21:00)
Martijn Neggers is een beroepstwijfelaar, podiumdichter, toneelschrijver en een groot voorstander van volkorenbrood. Tegen de draad is zijn derde dichtbundel.
Gewapend met gedichten over meisjes, dinosaurussen en koffie trekt hij er met Voor Alsnog Live op uit om poëzie te laten stranden waar hij vindt dat ze thuishoort: in de donkere hoeken van cafés, circustenten en zo klein mogelijke theaters. Kerouac op zijn Brabants!
Website

Martijn_Neggers en Voor Alsnog Live (C) Frans Vander Meer

Lies Van Gasse & Michaël Vandebril – Wij bloeien in het donker
(21:15 - 22:00)
Michaël Vandebril komt als dichter in zicht met BOEST (2009), een vernieuwende dichtersshow en een gelijknamige bloemlezing. In 2011 cureert hij de veelbesproken 5de Nacht van de Poëzie in de Gentse Vooruit. Zijn dichtersdebuut maakt hij met een bundel in twee landstalen: Het vertrek van Maeterlinck – L’exil de Maeterlinck. Deze bundel wordt geprezen voor zijn vormvastheid en raadselachtige atmosfeer én is net genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2012. 
Lies Van Gasse debuteert in 2008 met de bundel Hetzelfde gedicht steeds weer. Sindsdien is ze een van de meest actieve jonge stemmen in de Vlaamse poëzie. Ze publiceert twee graphic poems, Sylvia en Waterdicht, en de met de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen bekroonde bundel Brak de waterdrager. Van Gasse maakt in haar werk wel vaker de brug tussen tekst en beeld, die ze op fascinerende wijze mixt.
Vandebril en Van Gasse hebben elkaar gevonden in een poëzieseance waarin de ruimte een levende tekening wordt die deint op gedichten. Beide dichters lezen en tekenen beurtelings uit eigen werk. Poëzienacht Brugge is trots Wij bloeien in het donker in première te kunnen voorstellen!
Website Lies Van Gasse | Website Michaël Vandebril

Michaël Vandebril & Lies Van Gasse Wij bloeien in het donker

Tjitske Jansen en Mary&Me
(22:30 - 23:30)
Mary&Me is de groep rond het Gentse duo elke andreas b. & Pieter-Jan De Waele. De band maakt aanstekelijke popsongs, schijnbaar naïef en fragiel maar toch donker en verleidelijk. Mary&Me brengt in 2010 Songs for Johnny waarvan de singles A song for you en Gun worden opgepikt door Radio 1 en hun debuut krijgt lovende kritieken. Vergelijkingen gaan van The Velvet Underground en Nouvelle Vague tot Tim Burton en the XX.  Live wordt Mary&Me begeleid door een uitstekende band met Tomas Vanderplaetse op piano en synth, Jelle Van Lysebettens op bas en triangel en Dries Nauwynck op drums en percussie. Dan worden alle registers opengetrokken: soms zoet, dan weer huiveringwekkend bezeten. Kortom, een flinke dosis ongeregelde pop. In maart 2012 brengen ze hun tweede album We go round uit.
Mary&Me en Tjitske Jansen ontmoetten elkaar op een koude en winterse poëzienacht in een donker Vlaams gehucht. Aangestookt door een wederzijdse herkenning in elkaars werk en een gedeelde passie voor het podium besloten ze om samen een programma te maken: eerlijk, puur en direct op elkaar inspelend.
Website Mary&Me | over Tjitske Jansen

Mary&Me

Dichters dansen niet – Gitanes & Jazz
(00:00 - 01:00)
Gitanes & Jazz is een literaire en muzikale hommage aan Serge Gainsbourg, Eros’ meest scabreuze artistieke vazal, Aphrodite’s kettingrokende hofdichter en de tot schutspatroon verklaarde aartsprovocateur van het Gilde van de zuchtmeisjes en al wat verder zowel hip als zedelijk oneerbaar vermag te zijn. De zanger is dood maar zijn oeuvre en reputatie zijn altijd nog springlevend. Zo getuige ook deze wervelende voorstelling waarin, vanuit de dampen der Gitanes en het geraffineerde samenspel van muzikanten, dichters, food performers en cineasten, de legende van Gainsbourg op verbluffende wijze tot leven wordt gewekt. 
Aan deze voorstelling werken mee: pianist Edwin Berg, dichter Serge van Duijnhoven, muziekproducer Fred dB, cineast Bastiaan Rombout Lips, en – als twee kersen op de taart van het chanson - spoonfool food performers Arlette van Laar & Coreen Hartley met hun burleske culinaire traktatie L’Eau à la bouche ...
Website

Dichters dansen niet (C) Filip Van Zandycke www.hoedgekruid.be

Info
Kamermuziekzaal
Ongenummerde plaatsen

JAZZ

 Korte poëzieperformances, improvisaties en ongenode dichters op het ritme van de jazz. MC  en platenselecteur Jan Ducheye is de swingende rode draad en de cd-release van Electric Barbarian de groovende ontknoping.

Muziekselecteur en MC Jan Ducheyne
(tussen onderstaande acts door)
Jan Ducheyne noemt zichzelf geen dj maar een ‘muziekselecteur’, omdat hij er al eens naast zit met het naadloos aaneen mixen van zijn selectie. De muziekselecteur heeft zijn sporen verdiend tijdens de legendarische feesten op Theater Aan Zee. Ducheyne zal u verrassen met een reis waar hij zelf het begin en einde niet van kent langs funk à la James Brown en de JB’s over jazz of soul tot oude chansons en rock and roll ingeleid door een stuk weergaloze filmmuziek van Ennio Morricone.

Jan Ducheyne

De Sprekende Ezels
(20:30 - 21:00)
De Sprekende Ezels is een experimenteel laagpodium voor poëzie, woord, muziek, stand up, hamsterslingeren… Alles wat u binnen 10 minuten voor elkaar krijgt op één van hun podia (en dat geen lelijke vlekken achterlaat) is welkom. Over mooie vlekken kan onderhandeld worden. De Sprekende Ezels gaat door in vier verschillende steden, op vier verschillende dagen in de maand.
We laten de Poëzienacht Brugge graag verstoren door het kruim van De Sprekende Ezels:

Sprekende Ezels 1 - Philip Volckaert
Philip Volckaert verjaart op 5 mei. Zijn leeftijd is niet van belang. Hij zal zichzelf even in de belangstelling zetten maar niet voor lang. Hij brengt maar één gedichtje en dat heet: Het is vandaag mijn verjaardag.

Philip Volckaert

Sprekende Ezels 2 -  Adriaan Kuipers
Adriaan Kuipers is een Leuvense poëet en performer die zijn eventuele strepen vooral verdiend heeft op het podium van De Sprekende Ezels. Hij belooft niets te doen dat hij niet kan en laat bijgevolg zijn kameel thuis. Slijp alvast uw oren, of toast een paar handen ter opwarming.

Adriaan Kuipers

Sprekende Ezels 3 -  Lisaboa Houbrechts

Lisaboa Houbrechts

Sprekende Ezels 4 - Bobadas
Bobadas (Bob Minne) is een Gentse dichter die zich naast poëzie, spoken word en rap ook toelegt op straattheater, performance-kunst en théâtre invisible. Van 1999 tot 2005 was hij lid van een aantal Gentse hiphop bands zoals Lowlife en Six Monkeys and a Barrel. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van diverse culturele evenementen en de Gentse edities van het vrij podium van De Sprekende Ezels en is artistiek leider van het dichterscollectief De Wolven van La Mancha.
Website

Bob Minne Wolven van La Mancha

Sprekende Ezels 5 - Scotty Gravenberch
‘Om een angstaanval die ik kreeg aan het einde van een vernietigende run door de tijd outing te geven heb ik het op een gruwelijk drinken gezet, voor mijn leeftijd toch. Witte wijn, ik weet dat nog. Het onweerde buiten, ik ben toen op een skateboard ramp geklommen en heb huilend god uitgedaagd mij te treffen en daarna gesmeekt om vergeving en ondanks dat ik ongeschonden weer mijn bed in kroop was het toch een levensveranderende ervaring. Want net voor ik bewusteloos viel onder mijn oude vertrouwde eendendonzen dekbed bedacht ik met een welkom gevoel van rust, dat ik mooi had gesproken.’

Sprekende Ezels 6 - Flor Declercq
Flor Declercq publiceerde gedichten in het Liegend Konijn en op de literaire weblog de Contrabas. Hij schrijft waarnemingen die intrigeren en verwondering wekken. Op verschillende podia (o.a. Nacht van de Poëzie en Kunstenfestival Watou) bewees hij een gedreven performer te zijn die de woorden tot ritme en de toehoorder tot stilte dwingt.

Flor Declercq

Kasper Vandenberghe – Half wakker, half slaap
(21:15 - 21:30)
Acteur en performer Kasper Vandenberghe vormt en duwt zijn woorden bijeen op het ritme van de drums van Jens Bouterry (Anne Wolf trio, Wunderbaum, Jef Neve ...) en de gitaar en samples van Patrick Van den Storme alias Ray Morgue. Half wakker, half slaap is het eerste deel van wat meer wordt. Hangen tussen en midden in datgene waar je niet wilt zijn of net wel. Nederlands met een smeer mosterd.

Kasper Vandenberghe

HZGM – scherper wordt scherper
(21:30 - 21u45)
Absurditeit als geloofwaardige filosofie, waarin Sven De Swaef tekst combineert met beeldend werk en installaties. Rik Verstrepen laat het geheel sudderen in een muzikaal bad van ambient en melodietjes. Een theatrale voorstelling waarin lichtvoetigheid ten dienste staat van zwaarwichtige ernst. Zo ernstig dat het absurd wordt, zo absurd dat het lachwekkend is en dus ... lichtvoetig wordt. Kortom: theater in een vicieuze cirkel van woorden en gebaren, woest en teder tegelijk.

De Swaef - Verstrepen

De Roes en de Broadway Jazz Gang
(22:15 - 22u45)
De Roes bestaat uit de rasmuzikanten van het Oostendse ensemble de Broadway Jazz Gang en de dichters Jan Ducheyne en Kevin Bellemans. De Roes is een kwintet dat de improvisatie niet schuwt, met muzikanten die genoeg hebben aan één blik  om van tempo te veranderen en de ongepolijste poëzie van een duo dat elkaar blindelings aanvoelt, op het scherp van de snee. Jazz!

De Broadway Jazz Gang staat onder de leiding van trompettist Eddy Laga met Pol Dellaert op bas, en Leo Tassijns op gitaar. Senioren zegt u? Jawel, maar hun streven en bezieling hebben de tand des tijds ruimschoots doorstaan. In hun swingende en jazzy stijl brengen deze krasse knarren energieke en doorleefde vertolkingen van hun meest geliefde standards waarbij improvisaties niet geschuwd worden. Kortom, still live, kicking and jazz!

De Roes

De Dode Dichtersdraaimolen van Guido Lauwaert
(22:45 - 23:00)
Guido Lauwaert is acteur en de man achter de legendarische Nachten van de Poëzie (1973, 1975, 1980 en 1985, 2011). Hij begint zijn literaire carrière als leerjongen letterzetter - drukker en als handelsreiziger voor Olivetti. In 1969 schakelt hij over naar de kleinkunst en vervolgens naar de literatuur. Halverwege de jaren tachtig ontstaat zijn theatergezelschap Laden en Lossen. Daarnaast was hij columnist voor o.m. NRC Handelsblad en Het Parool en is de laatste jaren literair medewerker bij Knack. Zijn lievelingsauteurs in de Nederlanden zijn Willem Elsschot, Paul van Ostaijen, Cyriel Buysse, Remco Campert, Gerard Reve en Hugues C. Pernath. Op Poëzienacht Brugge laat hij zijn favoriete dichters de revue passeren tijdens De dode dichtersdraaimolen van Guido Lauwaert.
Wiki

Guido Lauwaert

Electric Barbarian – Cd-release ‘Barb Wire’ (W.E.R.F. #106)
(23:30 - 01:00)
Electric Barbarian brengt een unieke mix van geïmproviseerde muziek, hiphop en live drum ’n bass. De band rond bassist Floris Vermeulen heeft geen vaste vocalist, maar werkte wel samen met verschillende spoken word performers zoals Gylan Kain van de legendarische Last Poets en de Braziliaanse schrijfster en dichteres Luanda Casella.
In het meest recente project The Ghost of Langston Hughes neemt Electric Barbarian het werk van de New Yorkse schrijver en dichter Langston Hughes (1902 – 1967) als uitgangspunt. Hij is een pionier van de jazz poetry en strijdt voor de Afro-Amerikaanse bewustwording. Grazzhoppa brengt zijn – helaas – nog steeds relevante teksten opnieuw tot leven door middel van samples en scratches. De teksten zijn geanimeerd door de vormgevers van het Groninger Rocket Industries en worden in ‘real time’ geprojecteerd.
Het project gaat de grote zalen en festivals van Europa rond en is sinds een optreden tijdens de World Expo in Shanghai in 2010 ook in China en het verre oosten te zien.
Electric Barbarian bracht twee cd’s uit: él (2004) en Minirock from the Sun (2007). Op Poëzienacht Brugge stelt de band hun nieuwe release (#106) op het W.E.R.F.-label voor: Barb Wire.
Line up: Grazzhoppa (Be) – Turntables, Bart Maris (Be) – Trompet, Floris Vermeulen (Nl) – Basgitaar, Harry Arling (Nl) – Drums, Monica Germino (US) – Violectra, Mary Oliver (US) – Altviool en Lode Vercampt (Be) – Cello
Website

Electric Barbarian - cd Barb Wire

Sam Louwyck
(02:30 - 02:45)
Sam Louwyck, een duizendpoot of prehistorisch springkonijn? Hij houdt van ritme en muziek, van dans-, vlieg- en acteerwerk. Van de mensen, het dag- en nachtbraken maakt hij een hobby. Op Poëzienacht Brugge fabriceert hij syntheses en gedachtewormen zonder geloof in tijd en ruimte, maar des te meer in het kleine zijn.

Sam Louwyck (C) Stefaan Achtergael

Info
Inkomhal
einde 03:00

DOORLOPEND

Foyer Parterre
19:00 tot 01:00

Absintbar ‘Het feest der Poëzie’
Stichting Feest der Poëzie uit Amsterdam organiseert bijzondere poëzie - evenementen. Op Poëzienacht Brugge brengen ze de Absintbar, waar ze dit typische dichtersdrankje, bijgenaamd ‘de Groene Fee’, op authentieke wijze bereiden. Ze schenken twee bekroonde soorten absint: Duplais Verte en Duplais Blanche. De bereiding van een glas absint duurt precies een sonnet lang; terwijl het absintritueel zich voltrekt, wordt er door de absintheurs voorgedragen uit eigen werk. Voor de likeurliefhebber schenken ze de ambachtelijke kruidenlikeur ‘Geest der Poëzie’, die de structuur van een sonnet heeft: eerst zoet met tonen van anijs en zoethout, dan eindigend met een fris bittertje van alsem. Als u door absint of Geest bevangen bent, kan het zijn dat de Groene Fee in hoogsteigen persoon voor u verschijnt om voor te dragen...
www.feestderpoezie.nl

Poëtische Absintbar - Feest van de poëzie

Nachtbibliotheek
Wie tijdens de Poëzienacht toch liever met een dichtbundel in een hoekje kruipt, kan terecht in de kleine nachtbibliotheek van de Openbare Bibliotheek Brugge. U vindt er de wereldpoëzie op een plankje.

Poëziecentrum
Het Poëziecentrum vzw is een documentatie- informatie- en studiecentrum voor Nederlandstalige poëzie en anderstalige poëzie vertaald in het Nederlands. Het Poëziecentrum geeft naast de onvolprezen Poëziekrant ook individuele dichtbundels en bloemlezingen uit.
Daarnaast is er een uitgebreide educatieve werking en regelmatig zijn er lezingen, manifestaties en tentoonstellingen. Hun unieke poëzieshop met het grootste poëzieaanbod in Vlaanderen en Nederland slaat op Poëzienacht Brugge zijn tenten op met een selectie uit het werk van de geprogrammeerde dichters.
Tijdens de pauzes van het luik 'Toonzetters' zijn er signeersessies met de dichters aan de stand van het Poëziecentrum.'
Website

''

Drank en hapjes
De bar op foyer parterre is open tot 01u00. U kan er ook kleine hapjes krijgen.
 

Concertgebouwcafé (gelijkvloers)
is exclusief open voor de bezoekers van de Poëzienacht.
Doorlopend van 19:00 tot 03:00 en misschien wel langer.

INFO & TICKETS

PRELUDES POEZIENACHT
Poëziebrunch
za 28 april, 11:00 Burg (onder de bomen)- Gratis
Voorspel in Groeningemuseum
Zaterdag 5 mei 2012 - 15:00
Groeningemuseum, Dijver 12
Toegang op vertoon van ticket Poëzienacht of museumticket (Bruggelingen gratis).

POEZIENACHT BRUGGE
Zaterdag 5 mei 2012 
start 19:00 - einde programma 03:00
Concertgebouw Brugge, 't Zand 34

TICKETS
voorverkoop € 15 (volw) en € 10 (– 26j) 
aan de deur € 20 (volw) en € 12 (-26 j).
Op vertoon van Brugge Leeft pas: vvk € 8 I add € 10 (enkel bij In&Uit Brugge). 
Ticketverkoop: In&Uit [Concertgebouw], 't Zand 34 en via www.ticketsbrugge.be.
Op zaterdag 5 mei kan u ook terecht aan de avondkassa (vanaf 18u).

VOORDEEL! Met een ticket voor de Poëzienacht krijgt u ook de ganse dag (5 mei) gratis toegang tot alle locaties van Musea Brugge . U kan dus met dit ticket in de hand ook naar de prélude in Groeningemuseum.
Musea Brugge - en dus ook deze prelude in Groeninge - zijn altijd gratis toegankelijk voor Bruggelingen.
Niet-Bruggelingen die enkel de prelude willen zien (en niet de Poëzienacht) kunnen ook gewoon ter plaatse een kaartje voor het Groeningemuseum kopen.

UURROOSTER en PROGRAMMABOEKJE
Het uurrooster (PDF-formaat) kan u via deze link ophalen.
Het integrale programmaboekje kan u via deze link ophalen.
Het gedrukte exemplaar van het programmaboekje zal gratis ter beschikking zijn de avond zelf.

ORGANISATIE
Poezienacht Brugge is een organisatie van Brugge Plus i.s.m. Stad BruggeConcertgebouw Brugge, Bibliotheek Brugge, dienst Cultuur, Musea Brugge en Kunstencentrum De Werf.
Concept en programma Handelsreizigers in Ideeën.
Met de steun van Vlaams Fonds voor de LetterenAanbodpodium.be en SABAM.

''

ARCHIEF EERSTE EDITIE POËZIENACHT 2010

Video-impressie van de eerste Poezienacht Brugge 2010 "Tot diep in het donker"

Foto's "tot diep in het donker" 2010

''

CONTACT PERS & COMMUNICATIE
Griet De Prest
Brugge Plus
+32 (0)50 44 20 04 
griet.deprest [at] bruggeplus.be

CONTACT PRODUCTIE
Peter Grymonprez
Brugge Plus
+32 (0)50 44 20 09
peter.grymonprez [at] bruggeplus.be

CONTACT PROGRAMMATIE
Frederik de Preester
Handelsreizigers in ideeën
+32 (0)495 87 44 44
Frederik [at] handelsreizigers.be