Brugge Plus

  • Missie
  • Missie
slider title

Brugge Plus is gegroeid uit de vzw Brugge 2002, die het stadsfestival “Brugge 2002, Culturele hoofdstad van Europa” in goede banen leidde.  Vandaag bestaan de kerntaken van Brugge Plus uit: het organiseren van evenementen, het uitwerken van initiatieven omtrent cultuurcommunicatie, het onderwijsproject 'Vel tegen Vel' en het verzorgen van het cultuurtoeristisch onthaal en ticketverkoop via In&Uit en www.ticketsbrugge.be

Je vindt Brugge Plus terug als organisator van projecten die multidisciplinair zijn, zich in de openbare ruimte afspelen of specifieke doelgroepen bereiken. Participatie, kwaliteit en duurzaamheid voert Brugge Plus hoog in het vaandel. 

Evenementenorganisator

Na “Brugge 2002” zette Brugge Plus zijn schouders onder de organisatie van de stadsfestivals. Het eerste stadsfestival “Corpus 05” vond plaats in 2005 en had als thema het menselijk lichaam. Tijdens Corpus 05 kwam de bekende Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick naar Brugge voor een installatie met 2000 naakte mannen en vrouwen. In 2010 volgde het stadsfestival "Brugge Centraal" met een thematische verwijzing naar Oost-Europa. Eén van de blikvangers was toen de tentoonstelling van hedendaagse kunst onder het curatorschap van Luc Tuymans. In 2015 organiseert Brugge Plus een gloednieuwe Triënnale voor hedendaagse kunst en architectuur in de publieke ruimte van de historische binnenstad.   Deze zal plaatsvinden van 20 mei tot 18 oktober 2015.

Naast de stadsfestivals organiseert Brugge Plus het hele jaar door tal van evenementen zoals het circusfestival Cirque Plus, het gastronomisch evenement Kookeet, de tweejaarlijkse Poëzienacht, Lichtfeest Lissewege, Filmophetstrand, Autoloze zondag, enz. Met Uitwijken zijn we actief in de Brugse wijken. Drie keer per jaar trekken we met de Uitwijkenkaravaan naar de Brugse buurten en zorgen we voor sfeer en gezelligheid. In juni 2011 won Brugge Plus nog de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Lokaal Cultuurbeleid voor het project Uitwijken.

Sommige evenementen keren jaarlijks terug, anderen zijn eenmalig zoals de tentoonstelling Kamarama of de festiviteiten naar aanleiding van 10 jaar culturele hoofdstad van Europa.

Cultuurcommunicatie


Brugge Plus neemt het voortouw in overkoepelende initiatieven in de Brugse cultuursector. Een belangrijk onderdeel hierin is de cultuurcommunicatie. Onder de noemer "Uit in Brugge" hebben we een aantal initiatieven uitgewerkt om het Brugse culturele aanbod bekend te maken.  Zo verspreiden we wekelijks de digitale nieuwsbrief "UiT in Brugge", stellen we maandelijks de Exit-kalender samen en richten we ons met Exit onder 12 tot de jonge lezers. Brugge Plus beheert de input van gegevens in de UiTdatabank. Naast het valideren van de ingevoerde items, stimuleren en helpen we Brugse organisaties om hun activiteiten in te voeren in de UiTdatabank. Brugge Plus organiseert ook regelmatig overlegmomenten met de communicatieverantwoordelijken van de Brugse cultuurhuizen. 

Brugge Leeft

Met het project 'Brugge Leeft' richten we onze communicatie specifiek naar jongeren van 16 tot en met 24 jaar. De website van 'Brugge Leeft'biedt een volledig overzicht van het evenementenaanbod voor Brugse jongeren. Op de website van 'Brugge Leeft' maken jongeren wekelijks kans op tickets voor evenementen. Artiesten en dj's kunnen er een profielpagina aanmaken en muziek delen met hun leeftijdsgenoten. De Brugge Leeft Jongerenpas biedt jongeren en studenten kortingen bij diverse culturele organisaties. Op een laagdrempelige manier brengen we hen zo dichter bij cultuur en evenementen in Brugge. Met de pas ontvangen jongeren ook korting in handelszaken.

Op de campus van elke Brugse hogeschool organiseert 'Brugge Leeft' op geregelde tijdstippen performances om studenten kennis te laten maken met de Brugse culturele rijkdom. Ook bij grotere evenementen zoals 'Villa Bota Op Kot', 'A Dark Night @ Cinema Lumière' en de fotowedstrijd van Brugge Studentenstad speelt 'Brugge Leeft' een actieve en voortrekkende rol. 

Meer info over het Brugse evenementenaanbod voor jongeren en alle projecten van 'Brugge Leeft' vind je op www.bruggeleeft.be.

Onderwijsprojecten

Brugge Plus speelt ook een belangrijke rol inzake cultuureducatie. Zo wordt via het onderwijsproject 'Vel tegen Vel' cultuur en onderwijs dichter bij elkaar gebracht. Brugge Plus organiseert in dat verband workshops met leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs in samenwerking met de Brugse culturele partners. Op de website www.uitmetjeklas.be heeft Brugge Plus alle organisaties en stadsdiensten gebundeld die een aanbod hebben voor scholen. Op www.stapindestadbrugge.be vind je educatieve en interactieve uitstappen terug voor klassen van het 6de leerjaar en het 1ste en 2de middelbaar die Brugge willen bezoeken. En tot slot organiseert Brugge Plus jaarlijks een cultuurmarkt voor leerkrachten

Kringloopexpo

Kringloopexpo is een platform waarbij artistiek hoogstaand tentoonstellingsmateriaal kan hergebruikt worden via een online uitleen- en verkoopservice.

Grote tentoonstellingen lopen meestal slechts enkele maanden. Het overgrote deel van het tentoonstellingsmateriaal (wanden, stolpen, belichting, enz.) is na afloop voor de organisatoren niet meer bruikbaar. Dit heeft enerzijds met beperkte opslagruimte te maken maar anderzijds ook met de ambitie van tentoonstellingsarchitecten.

Kringloopexpo is een innoverend en duurzaam antwoord op deze problematiek: we beperken de ecologische voetafdruk van tentoonstellingen en we stimuleren het efficiënter inzetten van financiële middelen. Bovendien kan het uitwisselen van tentoonstellingsmateriaal de samenwerking tussen organisatoren in de culturele sector bevorderen.

In&Uit Brugge

Met In&Uit Brugge, op het gelijkvloers van het Concertgebouw, organiseert Brugge Plus het cultuurtoeristisch onthaal en de ticketverkoop voor culturele organisaties.