• Kookeet 2014
  • Kookeet 2014
slider title

Begin oktober wordt de vierde editie van Kookeet georganiseerd in Brugge. In een stijlvol tentendorp op ’t Zand serveren 30 Brugse chefs gastronomische gerechtjes aan democratische prijzen. Bezoekers stellen zelf hun menu samen uit het rijke aanbod aan culinaire verwennerij. 

De voorbije drie jaar is Kookeet uitgegroeid tot het belangrijkste gastronomische evenement in Brugge. De eerste editie van Kookeet in 2011 trok 60.000 bezoekers. In 2012 klom het aantal naar 80.000 en vorig jaar steeg het bezoekersaantal tot 100.000.

Geert Van Hecke van De Karmeliet*** is peter van Kookeet en waakt samen met topchef Patrick Devos en shock-o-latier Dominique Persoone over de kwaliteit van het evenement. De 30 Brugse chefs die dit jaar deelnemen behoren zonder uitzondering tot de culinaire top, met een of meerdere Michelinster(ren), een Bib Gourmandvermelding of hoge score bij Gault Millau. 

Overzicht deelnemende restaurants 2014 

De Karmeliet*** – De Jonkman** – Sans Cravate* – A’Qi* nieuw – Auberge de Herborist* nieuw – Assiette Blanche – Bhavani – Bistro Refter – Bonte B nieuw  – Bistro Bruut nieuw - De Mangerie – De Visscherie – Den Gouden Karpel – D’s Deldycke Traiteurs– Ducheyne Niek nieuw  – Goffin – Guillaume – Kok au Vin – La Tâche – Lieven – Patisserie Academie – Patisserie Servaas Van Mullem – Restaurant Patrick Devos & Wim Lybaert – Rock-Fort – ‘t Zwaantje – Tanuki – Tête Pressée – The Chocolate Line – Weinebrugge nieuw - Zeno

Te gast op Kookeet

Wim Lybaert en Patrick Devos hebben zich culinair met elkaar verbroederd en werkten speciaal voor Kookeet een groen, fris gerecht uit. Vlaanderens populairste moestuinman stelt tijdens Kookeet ook zijn nieuwe boek ‘Mijn oogst’ voor. Hierin bundelde Wim Lybaert al zijn kennis, passie en tientallen jaren moestuinervaring.

Boekenverkoop en signeersessies 

Aan de infostand worden tijdens Kookeet boeken verkocht van Karen Keygnaert (A'Qi*), Dominique Persoone (The Chocolate Line) en Wim Lybaert. Dominique signeert zijn boeken aan de infostand op zaterdag om 14.30 uur. Wim Lybaert signeert op zaterdag om 18 uur, zondag om 17 uur en maandag om 15.30 uur.

Praktische info 

Zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 oktober 2014 van 11u tot 21u.
‘t Zand Brugge – gratis toegang.
Voorverkoop vanaf maandag 8 september bij In&Uit Brugge en 
in de deelnemende restaurants.

Volg Kookeet ook via facebook

 

''  ''  ''

In een stijlvol ingerichte tent kunt u gratis kookdemonstraties bijwonen van vijftien Kookeet-chefs.

Chef Hermes Vanliefde verzorgt samen met Peter Laloo en patissier Servaas Van Mullem een kook- en bakspecial voor kinderen. Er zijn demo’s van jong talent, onder meer barista Céline Mertens, Bocuse d’Or-commis Niels Dedier en Kenzo Lauwereins, de jongste sommelier van België. Proeverijen passeren de revue, ingeleid door specialisten: cocktails met Peter Laloo, thee met Robin Boels, ‘Vrouwen en Bier’ door Sofie Vanrafelghem.

Gido Van Imschoot heeft het over fairtrade wijnen en van een Belgisch wijndomein komt Ludovic Boucart langs met allerlei fruitwijnen. Philip Vermeulen komt ons meer vertellen over het bioboeren.

Enkele chefs brengen een centrale gast mee. Ivan Verhelle van Tanuki nodigt viskenner Wilfried Moeyaert uit, Filip Claeys van De Jonkman brengt collega-Northseachef Danny Huyghebaert mee en Patrick Devos is vergezeld van Wim Lybaert, bekend van het VIER-programma ‘De Moestuin volgens Wim’. Wim Lybaert stelt tijdens Kookeet ook zijn nieuwe boek 'Mijn oogst' voor.

Kortom, een niet te missen culinair programma.

ZATERDAG 4 OKTOBER 

11u30 - 12u15 Opening van Kookeet met burgemeester Renaat Landuyt en schepenen gevolgd            door een gesprek met Geert Van Hecke, Patrick Devos, Dominique Persoone en Filip                     Strobbe

12u15 - 13u00 DEMO Henk Van Oudenhove van Sans Cravate*

13u15 - 13u45 DEMO Latte Art door Céline Mertens (jong talent/barista)

13u45 - 14u30 DEMO Dominique Persoone van The Chocolate Line

14u30 - 15u00 DEMO Karaferen en decanteren door jong talent Kenzo Lauwereins, de jongste
sommelier van België

15u00 - 15u45 DEMO Hermes Vanliefde & Peter Laloo van Rock-Fort: “Kookspecial kinderen”

16u00 - 16u30 PROEVERIJ Met passie voor thee door Robin Boels van de Thee Academie Vlaanderen

16u45 - 17u30 DEMO Pieter Lonneville van Tête Pressée

17u30 - 18u00 PROEVERIJ Sofie Vanrafelghem: “Vrouwen en Bier"

18u00 - 18u45 DEMO Ivan Verhelle & Wilfried Moeyaert van Tanuki

ZONDAG 5 OKTOBER 

11u30 - 12u15 Zondags aperitief door Geert Van Hecke, Dominique Persoone en Patrick Devos. Peter Laloo (cocktailmaker) van Barsalon Rock-Fort

12u15 - 13u00 DEMO Geert Van Hecke en Frederik Coulier van De Karmeliet***

13u15 - 13u45 PROEVERIJ Gido Van Imschoot/ Vine-Art: “Visie omtrent fair trade wijnen”

13u45 - 14u30 DEMO Traiteur/Kok aan huis Niek Ducheyne 

14u30 - 15u00 PROEVERIJ Puur Belgisch: Fruit de vie (fruitwijnen) door Ludovic Boucart /Château d’Elohim

15u00 - 15u45 DEMO Servaas Van Mullem van Patisserie Servaas Van Mullem: “Bakspecial kinderen”

16u00 - 16u30 BOEKVOORSTELLING Wim Lybaert/De moestuin van Wim (VIER): “Mijn oogst”

16u45 - 17u30 DEMO Kristof Deprez van De Mangerie

17u30 - 18u00 DEMO Niels Dedier (jong talent/chef): “Back to basic”

18u00 - 18u45 DEMO Stefaan Timmerman van Assiette Blanche

MAANDAG 6 OKTOBER 

11u30 - 12u15 DEMO Timothy Goffin van Goffin

12u15 - 13u00 DEMO Alex Hanbuckers van Auberge de Herborist*

13u15 - 13u45 PROEVERIJ Bioboeren, zoveel meer groenten & fruit! Philip Vermeulen/Biobedrijf             Vermeulen 

13u45 - 14u30 DEMO Patrick Devos & Wim Lybaert  

14u30 - 15u00 BOEKVOORSTELLING “Mijn Oogst” Wim Lybaert/De moestuin van Wim (VIER)

15u00 - 15u45 DEMO Filip Claeys & Danny Huyghebaert van De Jonkman**

16u00 - 16u30 DEMO Olivier Monbailliu van La Tâche

17u Afsluitmoment Kookeet in het bijzijn van burgemeester Renaat Landuyt en schepenen gevolgd door gesprek met Geert Van Hecke, Patrick Devos, Dominique Persoone en Filip Strobbe, directeur Brugge Plus.


OPENINGSUREN

Kookeet vindt plaats op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 oktober, telkens van 11 tot 21 uur. Jetons worden verkocht van 11 tot 20.30 uur. De bar sluit om 21.30 uur. Verkochte jetons worden niet teruggenomen.

LOCATIE

Kookeet vindt plaats op ’t Zand in Brugge. Rond de fontein wordt een tentendorp opgebouwd. Het Land- en Tuinbouwinstituut uit Oedelem zorgt voor een groene aankleding van de fontein als centraal punt.

In het tentendorp is plaats voor dertig eetstanden, een drankenstand, een wijnbar, een koffiebar, een champagnebar en een tent voor gratis kookdemonstraties. Kookeet is grotendeels overdekt.

Er zijn (betalende) toiletten op ’t Zand. 

BEREIKBAARHEID

Met de trein

Kookeet is goed bereikbaar per trein. ’t Zand ligt op tien minuutjes wandelen van het Brugse station. U steekt het Stationsplein en de autoweg over en volgt links het wandelpad door het Koning Albertpark. Aan het station kunt u ook de bus nemen: Elke vijf minuten is er een bus richting centrum. Stap af aan het Concertgebouw op ’t Zand, de eerstvolgende halte. 

Met de fiets

Op ’t Zand zijn talrijke fietsenstallingen om uw fiets veilig achter te laten.

Met de auto

Parkeren kan in parking ’t Zand (1,20 euro per uur) of in parking Station (3,50 euro voor een volledige dag, inclusief gratis busrit naar ’t Zand en terug).

PRIJZEN

De toegang tot het tentendorp is gratis. Gerechten kosten 4, 6 of 8 euro. Ze worden betaald met jetons ter waarde van 2 euro. De jetons kunnen zowel voor eten als drank gebruikt worden.

De voorverkoop van eet- en drankjetons start op maandag 8 september bij In&Uit Brugge (Concertgebouw – ’t Zand) en de deelnemende restaurants. U kunt ook tijdens het evenement zelf jetons kopen aan de kassa’s op ’t Zand en bij In&Uit Brugge. Betalen kan cash, met Bancontact (Maestro), VISA of MasterCard.

FONTEIN IN ’T GROEN

De leerlingen van het Land- en Tuinbouwinstituut (LTI) van Oedelem zorgen voor een stijlvolle, groene aankleding van de fontein op ’t Zand. In Vlaanderen is er groot aanbod aan geteelde groenten, om die reden kozen ze ervoor om daarmee aan de slag te gaan. Het resultaat is een seizoensgroententapijt onder de beeldengroepen van de fontein. Daarnaast maken ze gebruik van hopperanken om het samenspel tussen de verticale en horizontale lijnen te accentueren. Dit creëert een mooie balans tussen het esthetische en het culinaire. Het geheel vormt een rustpunt midden in de culinaire drukte.

MUZIEK

Ook het oor wordt verwend op Kookeet. Daarvoor zorgen de deejays van de Brugse jongerenradio Villa Bota, die het publiek passende sfeermuziek voorschotelen. De reportersploeg plant bovendien smakelijke gesprekken met de chefs, die daarna te herbeluisteren zijn via de Villa Bota-website.

INFO

Centraal in het tentendorp staat een infostand. 

ORGANISATIE

Voorbereiding en organisatie: Stad Brugge, dienst Lokale Economie en vzw Brugge Plus.

KOOKEET MET EEN ECOLOGISCH SAUSJE 

Kookeet doet grote inspanningen om het milieu te respecteren. Net als bij de vorige edities zijn de eetbordjes 100% biologisch afbreekbaar, wordt de drank in glazen in plaats van wegwerpbekers geschonken en wordt het afval gescheiden opgehaald. Kookeet is opnieuw extra milieuvriendelijk:

Het bestek is 100% biologisch afbreekbaar.
• Bezoekers worden verzocht hun bestek te hergebruiken.
• Glazen worden gereinigd met een ecologisch wasmiddel.
• Kookeet werkt zo veel mogelijk met lokale leveranciers.
• De chefs gebruiken zo veel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten.
• Het evenement is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
• Er wordt groene stroom ingezet.
• De kookdemo’s voor kinderen sensibiliseren hen rond voedselverspilling.
• Er worden driehonderd extra tijdelijke fietsenstallingen geïnstalleerd.
• Er zijn geen papieren drank- en eetbonnen maar herbruikbare jetons.

Download hier hoge resolutie foto's van Kookeet (c) cel fotografie, stad Brugge 

Kookeet1

Kookeet2

Kookeet3

Kookeet4

Kookeet5

Kookeet6

Kookeet7