• sfeerbeeld Kookeet 2011
  • Kookeet 2012
slider title

Brugge en gastronomie zijn reeds lang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met De Karmeliet***, Hertog Jan***, De Jonkman**, Danny Horseele**, Aneth*, Sans Cravate*, Den Gouden Harynck* en De Herborist* telt Brugge niet minder dan 14 Michelinsterren en mag de stad terecht het mekka voor fijnproevers genoemd worden. 10 daarvan zijn vertegenwoordigd op KOOKEET.

Eind september vormt de Markt van Brugge opnieuw het decor voor de tweede editie van het gastronomische evenement KOOKEET. Onder het peterschap van sterrenchef Geert Van Hecke (De Karmeliet***) laten 29 Brugse topchefs en 1 buitenlandse gastchef u kennismaken met zeer diverse gastronomische pareltjes.
De deelnemende restaurants behoren zonder uitzondering tot de culinaire top, met een of meerdere Michelinster(ren), een Bib Gourmand-vermelding of hoge score bij Gault Millau.
In het stijlvolle tentendorp op de Markt maakt u zelf een keuze tussen het rijke aanbod culinaire verwennerij, terwijl u in het Provinciaal Hof terecht kan voor kookdemonstraties van de deelnemende topchefs.
Kom de sfeer opsnuiven, ontdek culinaire nieuwigheden, maar bovenal laat u verrassen door de talrijke fijne gerechtjes aan democratische prijzen.

Overzicht deelnemende restaurants 2012
De Karmeliet*** - Hertog Jan*** - Danny Horseele** - Aneth* - Sans Cravate* - De Visscherie - Den Gouden Karpel – Guillaume – ’t Zwaantje - Patrick Devos - Den Dyver – Zeno - Chez Olivier – ’t Pandreitje - Tête Pressée – Goffin – Kok au Vin - Assiette Blanche – Pannenhuis – ‘t Stil Ende - Rock-Fort - Bistro Refter – La Tâche – Tanuki - The Chocolat Line - Patisserie Salon Servaas van Mullem – Patisserie Academie - D's Deldycke traiteurs - Traiteur Geers

Gastchef: Jonnie Boer - De Librije*** en Librije's zusje**, Zwolle (NL)

FOTOVERSLAG KOOKEET 2012

Zaterdag 29 en zondag 30 september, maandag 1 oktober 2012 van 11u tot 21u. Markt Brugge & Provinciaal Hof

Gratis toegang!

Drank en eten via bonnen. Voorverkoop vanaf 3 september 2012 bij In&Uit Brugge of in de deelnemende restaurants.
Prijs gerechten: 3, 6 of 9 euro. Eetbonnen worden verkocht per strook van 5 x 3 euro (15 euro). Drankbonnen worden verkocht per stuk (1 euro). Verkochte bonnen worden niet terug genomen.

Bekijk de brochure hier.

Voor bedrijven zijn ook speciale vip-arrangementen beschikbaar. Voor meer info, download de pdf hiernaast.

Organisatie
Stad Brugge, dienst lokale economie en Brugge Plus vzw
Met medewerking van hotelscholen Spermalie en Ter Groene Poorte

Dit jaar hebben we ook een Nederlandse topchef te gast. In Nederland zijn er slechts twee chefs met 3 sterren, nl. Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis en Jonnie Boer van De Librije in Zwolle.

Die laatste, Jonnie Boer uit Zwolle, zal tijdens KOOKEET aanwezig zijn met een stand en een kookdemonstratie geven op zondag 30 september. De teller van aanwezige sterren op KOOKEET komt met zijn deelname op 15 te staan.

Passie, de lijfspreuk van Jonnie en Thérèse Boer, is waar het allemaal om draait in de wereld van De Librije. Passie voor het koken, de wijnen, de gastronomie. En dat alles op een eigentijdse, moderne wijze, wars van conventies en vastgeroeste gewoonten.

De Librije bevindt zich in de bibliotheek van het eeuwenoude Dominicaner kloostercomplex in Zwolle, dat uit de vijftiende eeuw dateert. Jonnie Boer wordt op vierentwintigjarige leeftijd chef-kok bij Restaurant De Librije en enkele jaren later koopt hij samen met zijn echtgenote Thérèse, gerespecteerde vinologe en gastvrouw, het restaurant, waarna vlak na de overname van het restaurant in 1993 de eerste Michelinster volgt. In 1999 volgt de tweede ster en daarmee is hij de jongste tweesterren kok in Nederland. In 2004 is De Librije het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster krijgt. In april 2010 trad De Librije toe in de lijst van ‘Worlds 50 Best Restaurants’, waar zij ook in 2011 en 2012 een plek wisten te bemachtigen.

Restaurant De Librije staat voor volop genieten met bijzondere gerechten, bijpassende wijnen in een sfeervolle ambiance. De basis van de keuken is pure ingrediënten van leveranciers uit de omgeving. Jonnie Boer met zijn keukenbrigade zorgt voor de perfectie in de keuken en Thérèse en haar team staan garant voor een bijzondere wijn – spijscombinatie.

Naast Restaurant De Librije zijn Jonnie en Thérèse Boer eigenaar van delicatessenwinkel Librije’s Winkel, cateringbedrijf Food on Tour, Librije’s Hotel, Restaurant Librije’s Zusje en kook- en wijnschool Librije’s Atelier.

www.librije.com

Jonnie Boer

''

De charme van het centrum

Winkelen in het historisch centrum van Brugge laat u niet alleen de polsslag van de stad voelen maar toont u ook hoe functionaliteit en modern design in perfecte harmonie leven met de historische panden. Het zorgt niet alleen voor een warme winkeldrukte maar laat u ook de nodige ruimte om even te onthaasten. De wereld van Gezelle ligt vlak om de hoek en omarmt liefdevol een schitterend openlucht winkelcentrum waarin naast internationale ketens ook plaats is voor de lokale handelaar.

Als toeristische trekpleister, zij het voor een dag, een citytrip of zelfs een langere vakantie, wil Brugge ook zijn handelsfunctie goed invullen. In het centrum vindt u naast de handelszaken ook gezellige terrasjes en restaurants, tearooms en kindvriendelijke pleintjes. Wie in het centrum zelf wil logeren, heeft een keuze uit een breed aanbod dat gaat van gastenkamers tot luxueuze hotels.

 

Poorten op Brugge

Van de zeven poorten die het Brugse poorten- en verdedigingscomplex in de Middeleeuwen telde, staan er met de Smedenpoort, de Ezelpoort, de Gentpoort en de Kruispoort nog vier overeind. De Boeveriepoort, Dampoort en Katelijnepoort verdwenen uit het stadsbeeld. De toegangswegen bleven wel bestaan. Die leiden dagjesmensen en toeristen naar het hart van Brugge. De poortstraten mogen dan vooral dienen als transit-zone, zelf weerspiegelen ze het authentieke (handels)karakter van de Bruggeling. U vindt er o.a. authentieke winkels, goede restaurants, chocolade, boeken, kunstgalerijen,… De vele leuke pleintjes als rustpunt zijn de aantrekkingspolen.

 

Een rand van stand

Het historisch centrum van Brugge is zowel op toeristisch als commercieel vlak, de publiekslokker. Maar ook de deelgemeenten gelegen buiten de Brugse ring, komen verrassend uit de hoek. Assebroek, Zeebrugge, Lissewege, Sint-Michiels, Sint-Andries, Sint-Kruis, Sint-Pieters en Dudzele vormen een rand van stand: van kwaliteitsvolle buurtwinkels tot exclusieve speciaalzaken, u kunt het er allemaal vinden!