• slider
  • Boeket voor Brugge
slider title

In het decor van het Belfort loopt van donderdag 17 mei tot en met maandag 21 mei de tentoonstelling “Boeket voor Brugge”. Na het grote succes van "Laurier op de Markt" in 2010 werkt de vzw Brugge Bloeit opnieuw samen met bloemenkunstenaar Daniël Ost en de stedelijke Groendienst. Ze doen dit naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van de Groendienst in Brugge. Na de groene laurieren op de Markt wordt nu voluit gekozen voor een bloemenkunstwerk. Helemaal nieuw is dat Daniël Ost voor deze tentoonstelling zal samenwerken met de Belgische modeontwerper Edouard Vermeulen van het modehuis NATAN.

Unieke samenwerking Daniël Ost en Edouard Vermeulen

Uniek aan deze bloemententoonstelling is dat het werk van twee Belgische meesters wordt samengebracht. De bloemsierkunst van meesterbloembinder Daniël Ost reikt de hand aan de couture creaties van modeontwerper Edouard Vermeulen. De tentoonstelling wordt dan ook een uniek samenspel van geraffineerde bloemsierkunst, kleuren, texturen, textiel en vormgeving.

De pure kunstvorm van Daniël Ost, gecreëerd met bladeren, bloemen, takken, stengels, wortels,… is wereldwijd bekend. Door zijn vernieuwde florale passie bouwde hij een bijzondere reputatie op in Japan, waar hij de unieke eer verdiende zijn werk te mogen presenteren in de keizerlijke tempel Ninnaji. Wereldwijd bouwde hij trouwe klanten op: van het Belgische koningshuis over het veilingshuis Christies tot opdrachten in Qatar en Hong Kong.  

Edouard Vermeulen is Belgisch modeontwerper van het befaamde modehuis Natan. Hij ontwierp de bruidsjurk voor het huwelijk van Prinses Mathilde. Vandaag behoren heel wat Europese prinsessen, koninginnen, actrices en artiestes tot zijn clientèle. Edouard Vermeulen heeft een persoonlijke stijl van eigentijdse puurheid gecreëerd, een bron van vrouwelijkheid en raffinement.

Boeket voor Brugge 

Binnenplein Belfort – bloemenkunstwerk

Op het binnenplein van het Belfort is een zwevend bloementapijt te zien zijn van 18m op 6m. Het bloementapijt wordt beplant met 11.000 Verbena sun "Thalys Cream White".  De constructie is opgebouwd uit polyester en zal omringd worden met laurieren. Onder het zwevend tapijt wordt 133 m² gazon gelegd. 

Hallenzalen – bloemsierkunst en mode

In de Rodenbachzaal, op het eerste verdiep van het Belfort, wordt een 'bloemenbeek' aangelegd.
Daarvoor wordt gebruik gemaakt van 54 m² gazon en een slinger met 4.500 Verbena Estrella "Voodoo Red".  De bloemenbeek leidt naar een takkenpoort van 5,30 m hoog en 8,10 m breed. De poort is gebonden met takken wilgenhout. Achter de poort bevindt zich een bloemenmuur beplant met 1.200 Verbena sun 'Kimono Red'. ‘Boeket voor Brugge’ blikt ook terug op 100 jaar Groendienst. Het werkmateriaal van de groendienst vormt de basis voor de aankleding van de Rodenbachzaal: snoeihout, gras en perkplanten zullen het decor vormen voor de fototentoonstelling over Brugs groen.

Zowel het binnenplein van het Belfort als de Rodenbachzaal zijn een ontwerp van meester-bloembinder Daniël Ost, en worden uitgevoerd door de mensen van de Groendienst. 

De Pickeryzaal, verlengde van de Rodenbachzaal, wordt volledig ingevuld door Daniël Ost, die hiervoor een beroep doet op 37 medewerkers, onder wie 5 medewerkers van Daniël Ost zelf, 10 Russische en 13 Japanse floristen die als vrijwilliger meewerken. De creatie van Ost is opgebouwd uit bamboe, rozen, met ondermeer de nieuwe soort 'Brugge die Scone' en meer dan 7.000 orchideeën.

Tussen deze florale creaties zullen ook 8 silhouetten uit de zomercollectie van 2012 te zien zijn die door Edouard Vermeulen van het modehuis Natan geselecteerd werden. Zowel de bovenzalen van het Belfort als het binnenplein worden verder aangekleed met honderden laurieren, in alle mogelijke vormen. Dankzij de medewerking van de Vlaamse Laurier Vereniging en enkele kwekers uit de Brugse regio wordt dit unieke Vlaamse streekproduct nog eens extra in de aandacht gebracht.


Organisatie

De organisatie van “Boeket voor Brugge”  is in handen van de vzw Brugge Bloeit, in samenwerking met de stedelijke Groendienst, de Vlaamse Laurier Vereniging en het Lauretum uit Jabbeke. De Groendienst staat in voor de uitwerking van het ontwerp, de realisatie en de praktische organisatie. Brugge Plus verzorgt de communicatie. 


 ''''   ''
Met dank ook aan Chocolaterie Roose, Steenstraat 47

De vzw Brugge Bloeit werd in 1994 opgericht met als doel ‘Brugge, Brugge als bloemenstad en de bebloeming te Brugge te promoten en te stimuleren’. Dat doel wordt verwezenlijkt in nauwe samenwerking met de Brugse Groendienst. Brugge Bloeit brengt het stadsbestuur van Brugge, de stedelijke Groendienst en de Brugse bloemisten, fleuristen en tuinbouwers bij elkaar in een gemeenschappelijke ‘groene etalage’.

De allereerste realisatie van de vzw was het bloementapijt op de Markt in het Memlingjaar 1994. De daaropvolgende jaren realiseerde Brugge Bloeit zowel kleinschalige projecten als groots opgezette manifestaties als ‘Brugge, Gezelleg in de Bloemen’ (1999), ‘Brugge, 2002 in de Bloemen’ (2002), ‘Da Vinci in de Bloemen’ (2005) en recent nog ‘Laurier op de Markt’ (2010)

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de Stedelijke Groendienst wordt in mei 2012 het bloemenkunstwerk ‘Boeket voor Brugge’ gerealiseerd op het binnenplein en in de bovenzalen van de Hallen.  Uniek aan deze bloemententoonstelling is dat het werk van twee Belgische meesters wordt samengebracht. De bloemsierkunst van meester-bloembinder Daniël Ost reikt de hand aan de couture creaties van modeontwerper Edouard Vermeulen.

Niet voor het eerst werkte de vzw Brugge Bloeit samen met kunstenaars. Voor het Guido Gezellejaar (1999) kon een beroep worden gedaan op de inspiratie van Roger Raveel en ecokunstenaar Kris Van Hemelrijck en in 2002 speelde Honoré d’O een prominente rol. Het groenproject ‘Laurier op de Markt’ (2010) werd uitgewerkt naar een concept van Daniël Ost i.s.m. het Lauretum uit Jabbeke.

 Overzicht voornaamste activiteiten 1994 – 2012

 1994           Memlingjaar – bloementapijt op Markt
 1995           Bebloemingsinitiatieven
 1996           Brugse Floraliën in de Brugse Hallen
 1999           Guido Gezelle – “Gezelleg in de bloemen” (Markt, Burg, Stadhuis, Gezelletuin)   
 2002           Brugge, Culturele hoofdstad van Europa – “Brugge 2002, in de bloemen”  
 2003           Bloemstukken P. Porter in de kasteeltuin van het stadsdomein Tudor
                     Tentoonstelling in musea naar aanleiding van de Kersthappening
 2005           Corpus ’05 (Markt)
 2010           Laurier op de Markt, i.s.m. Daniël Ost en Lauretum uit Jabbeke
 2012           Een boeket voor Brugge, met Daniël Ost en Natan n.a.v. 100 jaar Groendienst

''      ''

 Foto's Laurier op de Markt - 2010Donderdag 17 mei tot en met maandag 21 mei 2012

Locaties
Binnenplein Belfort, Markt
Hallenzalen, eerste verdiep Belfort, Markt

Toegang
Gratis toegang voor het bezichtingen van het binnenplein.
Toegang Hallenzalen: 5 euro / 3 euro Bruggelingen / -12 jaar gratis 
Tickets te koop aan de ingang van de Hallenzalen, eerste verdiep Belfort.

Openingstijden
Elke dag van 10u tot 21u (op donderdag 17 mei tot 18u)

Contact voor de pers

Miguel Berteloot – Diensthoofd stedelijke Groendienst – 0476 67 29 48
Griet De Prest – Communicatiemedewerker Brugge Plus – 0474 473 464

Hoge resolutiefoto's
klik rechts op de link en selecteer "doel opslaan als"
Download hier het campagnebeeld - Foto © Kiyokzau Nakajima.
Download hier foto Daniël Ost - Foto © Daniël Ost