• Iedereen Klassiek
  • Iedereen Klassiek
slider title

Klara wil Iedereen aan de klassiek, want klassiek is er voor iedereen. Klassiek is er in alle maten en gewichten, voor alle emoties en heel veel momenten. Maar klassieke muziek is soms nog te onbekend en daar wil Klara iets aan doen. Tijdens Iedereen Klassiek laten we niet alleen een aantal meesterwerken uit tien eeuwen muziekgeschiedenis uitvoeren, we laten ook horen en zien waarom bepaalde muziek die status kreeg.

Meer nog! We zetten u aan het werk! Want niets zo fijn als zelf muziek maken. Dus mag u Bach zingen. Wie het liever stil houdt, schrijft zich in als lid van het orkest dat 4’33” van John Cage zal brengen.  Of u gaat luisteren hoe Ravels Bolero tot stand kwam. Of u kiest voor de combinatie van klassiek en fitness! We laten die dag werkelijk geen noot verloren gaan.

Bovendien is Iedereen Klassiek compleet gratis! Alles om u ervan te overtuigen dat een mens maar beter vroeg dan laat klassieke muziek ontdekt.

CONCERTZAAL

11-11.50 uur: Zot van Bach

Wie gek is op de muziek van Bach en ervan droomt om mee te zingen in een groot koor, kan dat op Iedereen Klassiek. Dirigent Erik Van Nevel en zijn Ensemble Currende nodigen Bachliefhebbers, koren en individuele zangers uit om samen met hen het prachtige Bachmotet Jesu meine Freude (BWV 227) uit te voeren.  Vijf vocale solisten en vier instrumentisten staan ter beschikking. U zingt in het begin, in het midden en aan het einde. Currende doet de rest.
Deze stukken worden samen gezongen:
openingskoraal (4v) 1. Jesu, meine Freude
slotkoraal (4 v)  11. Weicht ihr Trauergeister
sopraanmelodie (1v) 7.Weg mit allen Schätzen!

Eén van de deelnemende koren maakt kans op tickets klaar voor het concert van het Estonian Philharmonic Chamber Choir (22.12.2012) in het Concertgebouw Brugge.

Partituren en inschrijvingen: klara.be

 
13 -13.50 uur: La Follia

Een wilde Portugese dans prikkelt sinds de zestiende eeuw de oren van volkse musici én van gewaardeerde componisten. Van Corelli tot Liszt en Rachmaninov.  Iedereen Klassiek zet muzikanten van zeer diverse pluimage naast elkaar en daagt hen uit tot een persoonlijke versie van deze hallucinerende dans. Het resultaat wordt een sneltreinvaart door vier eeuwen muziekgeschiedenis met La Follia als leidraad.

Met klavecinist Bart Naessens, pianist Daan van de Walle, jazzpianist Kris Defoort en de violist die aan elke omschrijving ontsnapt: Tcha Limberger.
 
 
15-15.50 uur: The 4’33” Orchestra

4’33” van componist John Cage- die dit jaar 100 jaar geworden zou zijn- zet gewoon alles wat met musiceren te maken heeft op zijn kop. Musici die dit werk uitvoeren, spelen gedurende 4 minuten en 33 seconden niet. Welke geluiden worden dan muziek? Wat is dan een orkest? En wie is dan publiek en wie is uitvoerder? Wat is de rol van de muzikant? En van de dirigent?

Dit is een unieke kans om te musiceren op het podium van het indrukwekkende Concertgebouw en onder leiding van een bekende dirigent deze mijlpaal uit de muziekgeschiedenis uit te voeren. In het kader van Iedereen Klassiek gaat Klara bovendien een heel speciale uitdaging aan: met zoveel mogelijk verschillende instrumenten de stilte van Cage uitvoeren. Van viool tot xylofoon en van balalaika tot Zauberflöte. 

Inschrijven via klara.be
 
 
17- 18 uur: Bolero

De overbekende Bolero werd door componist Maurice Ravel zelf omschreven als een meesterwerk zonder enige muziek er in. De ware hoofdrolspeler in dit werk is de trommelspeler die van begin tot eind één onveranderd ritme speelt. Percussionist Koen Plaetinck licht toe waaruit deze uitdaging bestaat.

De Koninklijke Harmonie van de Gidsen voert nadien de Bolero, het grootste crescendo uit de orkestliteratuur, live uit. Koen Plaetinck en Koninklijke Harmonie van de Gidsen staan onder leiding van kapelmeester Yves Segers.


KAMERMUZIEKZAAL

12 –12.50 uur: Een Kleine Nachtmuziek
Het Kamerorkest speelt één van de grootste klassiekers, Mozarts "Eine kleine Nachtmusik". Tijdens Iedereen Klassiek wordt duidelijk waarom dit korte werk zo populair geworden is en waarom het simpelweg zo’n goeie muziek is. Het Kamerorkest droeg 35 jaar de naam Collegium Instrumentale Brugense. Een thuismatch.

 
14 –14.50 uur: Gregoriaans uit Brugge

Hendrik Vanden Abeele en de zangers van Psallentes introduceren u in de mystieke wereld van het gregoriaans aan de hand van een oud Brugs Manuscript. Luisteraars kunnen ‘aan den lijve’ ondervinden hoe dat voelt.

 
16- 16.50 uur: een zwoele namiddag

Jos van Immerseel en Claire Chevallier spelen Prelude à l’après-midi d’un faune van de jarige Claude Debussy in de versie voor twee piano’s.  Jos van Immerseel nam nog maar net de orkestversie op met Anima Eterna Brugge en vertelt over de verschillen en waarom ook twee Erard piano’s het werk de nodige kleur verlenen.


NOG IN HET CONCERTGEBOUW

Piano préparé
Daan Vandewalle ‘prepareert’ zijn piano om later op de dag werk voor ‘Prepared Piano’ van John Cage te spelen.
Studio 1, 10 – 13 uur

MarimbaR
Koen Plaetinck in de bar én op marimba.
Bar, 10.30 uur, 13 uur en 15 uur

Sound Factory
De Sound Factory is een interactief broeinest voor klank- en geluidskunst in het Concertgebouw. Iedereen, individueel of samen, kan er direct op zijn of haar niveau aan de slag met verschillende klankinstallaties van Belgische en internationale kunstenaars. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf te experimenteren, te creëren en te componeren.
Lantaarntoren, doorlopend

Soundtracks - Stijn Demeulenaere
Deponeer een geluid uit uw diepste herinneringen in één van de lege bokalen van de installatie Soundtracks van Stijn Demeulenaere.
Overloop Foyer Parterre en Foyer Balkon 1, doorlopend

'Maurice', de MuzeMuse Mobiel
MuzeMuse is een grensoverschrijdend netwerk voor de promotie van klassieke en hedendaagse muziek in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De promotiemobiel biedt u, bij een hartverwarmende munt-limoenthee, een woordje uitleg over het programma van Opéra de Lille, Théatre d’Arras, Festival van Vlaanderen Kortrijk, MAfestival en Concertgebouw Brugge.
Ingang Concertgebouw, doorlopend

QNX3 – Tegen het vergeten 
QNX staat voor Equinox, het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, waardoor de dag even lang is als de nacht. Al sinds de antieke tijden zijn zowel de equinoxen als de zonnewende bijzondere, rituele dagen. Op deze of andere rituele dagen openen Peter Verhelst en Maud Bekaert drie keer per jaar en dit de komende drie jaar een QNX-plek in Brugge. Ze zullen hiervoor samenwerken met kunstenaars uit diverse disciplines. Voor QNX3 - Tegen het vergeten halen Maud Bekaert en Peter Verhelst een kunstwerk van de Spaanse kunstenares Cristina Iglesias uit New York naar Brugge. QNX3 wil verlies, herinnering en gemis centraal stellen.
Foyer Balkon 1 en 2, doorlopend

Klara live
Op 1 december brengt Klara acht uur live radio vanuit het Concertgebouw.
Met Greet Samyn en Kurt Van Eeghem. Kom met uw (klassieke) lievelings-cd naar het Concertgebouw en vertel ons waarom die muziek u zo fascineert of ontroert. De strafste verhalen komen op de radio en worden bekroond met een cd-box van Iedereen Klassiek.
Bar Parterre, 10 – 18 uur

Soundcast
De jongerenreporters van het Concertgebouw maken een eigenzinnig verslag van de binnen-en buitenactiviteiten van Iedereen Klassiek aan de hand van foto’s, tekst en film. Volg alles via www.klara.be & www.concertgebouw.be.
Inkomhal, 10 – 18 uur

(het gedetailleerde outdoor-programma in printversie kan je hiernaast downloaden)

Trumpet Wave

Dit is het startschot voor de outdoor-activiteiten om 14 uur aan de Lantaarntoren van het Concertgebouw. Er wordt een ketting van trompettisten gevormd die een melodie doorgegeven tot aan de beiaard op de Markt, waar beiaardier en bedenker Frank Deleu de melodie overneemt.


Koninklijke Antwerpse Jachthoornkring
Jachthoornblazers trekken door de stad, begeleid door een antieke jachtkoets. Op sommige plaatsen houden ze halt om klassieke werken voor jachthoorn te brengen.
14.30 uur: ’t Zand
15.30 uur: St.-Salvatorkathedraal (Steenstraat)
16.30 uur: Burg
17.50 uur: slotoptreden op ’t Zand
Website KAJK 


Symfofitnesscenter
Rodenbachzaal & Pickeryzaal (zalen eerste verdieping onder Belfort, Markt)

Twee fitness-sessies
(30 minuten) met live begeleiding van het symfonisch orkest Artis Dulcedo o.l.v. dirigent Steven Decraene en Zumba & Nike instructor Steve Boedt. Om 14 en om 16 uur. Pickeryzaal. Vooraf inschrijven is niet nodig! 

Twee spinningsessies
(50 minuten) 'Bike of the proms', Dimitri Verhulst maakte voor Klara een simulatie van een wielerwedstrijd, gemonteerd op klassieke muziek. Om 14. 45 uur en om 16. 45 uur. Rodenbachzaal. I.s.m. Paramount Sportcenter. Om deel te nemen zijn alle plaatsen reeds volzet, maar uiteraard is iedereen welkom een kijkje te komen nemen! 


Shoppen op klassiek
Tussen 14 en 18 uur.

Conservatoriumstudenten in de aanbieding
 
bij C&A (Steenstraat 29/33), FNAC (Markt 18-19)Galeria Inno (Steenstraat 11-12)Hema (Steenstraat 75-77),Petit Bateau (Zuidzandstraat 5A), Rombaux (Mallebergplaats 13) en Paris Londres (Zuidzandstraat 11). De shoppers worden er verrast met heel uiteenlopende muzikale interventies door studenten van het Stedelijk Conservatorium Brugge.

Intieme concerten: 
Duo Ultreya -  Brouwerij De Halve Maan (15u-16u -17u/Walplein 26)
Kugoni Trio  - Jeugdhotel De Snuffel (15u & 16u30/Ezelstraat 47-49)
Vento Sul Tasto en Four Times a Lady - Tapijten Muylle (Smedenstraat 27-29) en Noteboom Mode (Smedenstraat 32-34). Sessies van 15min tussen 14u30 en 16u45.

Klassieke ‘muzak’ in de winkelstraten en op de Kerstmarkt en Ijspiste (Markt), de muziekkeuze komt van het Concertgebouw.


Villa Bota & Het Entrepot
Villa Bota Dj’s gaan van 14 tot 18 uur aan de ingang van het Concertgebouw aan de haal met klassieke muziek in de “Kubrix”, de mobiele studio van Villa Bota & Het Entrepot.


Ensemble Leporello - "Lyrical Minutes in the city"
Vier acteur-zangers vertolken alledaagse personages die elkaar op de kerstmarkt (Markt) ontmoeten en onverwachts bekende aria’s uit opera's ten berde brengen. Tussen 14 en 18 uur.
Website Ensemble Leporello


Orgeljukebox
Tussen 14 en 15.30 uur kan het publiek zelf beslissen wat organist Ignace Michiels op het orgel in de Sint-Salvatorskathedraal laat horen.
Deze muziekstukken zitten in het programma:
J.S.Bach : Toccata en Fuga in re klein
G.F. Haendel : The arrival of the Queen of Sheba
W.A. Mozart : eerste beweging uit 'Eine kleine Nachtmusik'
F. Mendelssohn : Variations Sérieuses
F. Liszt : Saint François marchant sur les flots
J. Brahms : Prelude in sol klein
A. Dvorak : Humoreske
E. Grieg : uit Peer Gynt suite
R. Wagner : Ouverture uit Tannhäuser
Johann Strauss junior: Tritsch-Tratsch polka

 


Het outdoor-programma wordt georganiseerd door Brugge Plus vzw i.s.m. het stedelijk conservatorium, de handelsgebuurtekringen, Paramount Sportcenter, Villa Bota en RJC Het Entrepot en met steun van de diensten sport, cultuur en lokale economie van Stad Brugge.