• Autoloze Zondag Brugge 2016
  • Autoloze Zondag
slider title

Op 18 september maakt het verkeer in de Brugse binnenstad van 10 tot 18 uur plaats voor talloze activiteiten voor jong en oud. Op verschillende plaatsen in de stad zullen er activiteiten plaatsvinden. Het programmaboekje kan je hier downloaden. Alle inwoners van Brugge krijgen het boekje begin september gratis (samen met de BuggeInspraak) in de bus.

Het programma van de Cultuurmarkt vind je hier.

Programma

Het programma van Autoloze Zondag bestaat uit een aantal vaste waarden zoals de MobiMarkt, Kroenkelen en een swingende fitness met Steve Boedt. Nieuw dit jaar is de reuzenpicknick op de Markt. Op de rok van ‘Madame’, een picknickdeken van 200 vierkante meter, kan iedereen terecht om samen een hapje te eten. Je hoeft alleen je eigen picknickmand mee te brengen. Het duo Brecht & Hannes zorgt voor een streepje muziek in Parijse sfeer.

Ga zeker ook eens langs bij de Cultuurmarkt. Die verhuist van de Markt naar de wijk rond de Sint-Jakobsstraat. De culturele organisaties van de stad stellen er uitgebreid hun programma voor en er zal heel wat animatie zijn.

Deze bijzondere dag sluiten we traditiegewijs af met een zinderend slotconcert. Met Bevergem Live! brengen we de muziek van de beste serie van het jaar naar Brugge. Bart Vanneste, Piet De Praitere, Wannes Cappelle, Wim Willaert, Maaike Cafmeyer en de rest van de schitterende cast zorgen voor heerlijk amusement. Je hoort klassiekers van Fleetwood Mac, Beck, Grace Jones, Supertramp … 

Kom naar Autoloze zondag met het hele gezin, neem deel aan de vele activiteiten en geniet als wandelaar en fietser van de herovering van de binnenstad op de auto.

Tot dan!

Bereikbaarheid

Op zondag 18 september 2016 wordt de volledige binnenstad (het volledige gebied binnen de stadspoorten, behalve de Ring tussen de Bloedput en de Unesco-rotonde), autovrij gemaakt tussen 10u en 18u.
Dit jaar is opnieuw een volledig verkeersvrije as voorzien. Van 10.00 tot 18.00 uur is alle verkeer en de doortocht van alle voertuigen, gemotoriseerd transport en van rijdieren, verboden in volgende straten: Zuidzandstraat, Steenstraat, Markt, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, Langestraat, Hoogstraat, Mallebergplaats, Philipstockstraat, Geldmuntstraat en de Noordzandstraat. Deze bepaling geldt niet voor fietsers en hulpdiensten, noch voor elektrische rolstoelen gebruikt door personen met een handicap.  Houd er dus rekening mee dat het gemotoriseerd verkeer, zowel in als uit (behalve de stadsdiensten, bussen van De Lijn, taxi's en hulpdiensten) op basis van een tijdelijke politieverordening uit het stadscentrum wordt geweerd. Aan alle stadspoorten is er politietoezicht.
Het stadsplan met aangepaste verkeerssituatie (verkeersvrije as en busroutes) is te vinden in deze brochure.
Als je een doorlaatbewijs wil aanvragen, kun je dit doen voor bepaalde autoluwe delen van de stad. Deze bewijzen kun je beargumenteerd aanvragen via verkeer.autolozezondag@politiebrugge.be , maar ze geven geen toelating om te rijden op de volledig autovrije as. 

Fiets

Autoloze Zondag is de dag bij uitstek om Brugge en omstreken met de fiets te bezoeken. Bovendien worden op verschillende plaatsen mobiele fietsstallingen voorzien op 't Zand, het Graaf Visartpark en de Burg.

Openbaar vervoer

Brugge beschikt over een uitgebreid openbaar vervoersaanbod. Alle bussen van De Lijn rijden op 18 september gratis op Brugs grondgebied. Met De Lijn vind je dus vlot je weg naar de binnenstad.
Opgelet: op Autoloze Zondag geldt een aangepast traject. Alle info vind je op www.delijn.be

Auto

Bezoekers en verblijfstoeristen die toch met de wagen komen, kunnen hun wagen parkeren in de parkings Centrum-Station en Centrum-Zand (andere ondergrondse parkings zijn gesloten op Autoloze Zondag*). Je kunt uiteraard ook gebruikmaken van de gratis randparkings rond de binnenstad. De bussen van De Lijn brengen je vanaf deze parkings gratis naar de binnenstad.

* abonnees van deze parkings worden door het parkeerbedrijf op de hoogte gebracht van de regeling op 18 september.

Autoloze Zondag is een initiatief van Stad Brugge. Coördinatie Brugge Plus vzw.

Autoloze Zondag past in het kader van een Europese actie "Week van de Mobiliteit". Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen actie voor meer duurzame mobiliteit. Ruim 2.200 Europese steden promoten die week de mogelijkheden om zich duurzaam te verplaatsen in en naar de stad. Voor meer achtergrondinformatie kan je hier terecht: www.weekvandemobiliteit.be