• Autoloze Zondag!
  • Autoloze Zondag!
slider title

Op 20 september maakt het verkeer in de Brugse binnenstad van 10.00 tot 18.00 uur plaats voor talloze activiteiten voor jong en oud. 

Om 10.00 uur wordt Autoloze Zondag feestelijk ingezet met een fietsparade van 't Zand naar de Markt. Heb je een retro, design, vintage of al te gekke fiets? Kom gerust af naar 't Zand! Je kan meefietsen naar de Markt met de muzikanten van "Vooruit met de Kuit". Autoloze Zondag zal naar goede traditie ook afgesloten worden met een feestelijk concert. Dit jaar zal Pigbag Army de honneurs waarnemen.

Cultuurmarkt

De tweede Brugse Cultuurmarkt is het uitgelezen moment om je een ganse namiddag te laten onderdompelen in een cultuurbad. Doorlopend worden live teasers gepresenteerd op het podium die je een overzicht geven van wat je het komende seizoen kan verwachten terwijl je op de verschillende stands van de cultuurhuizen terecht kan voor informatie over de culturele activiteiten voor het komende seizoen. "The place to be" voor iedere liefhebber van cultuur en een must voor iedereen die cultuur wil ontdekken.

Kroenkelen

Op 't Zand vindt tijdens Autoloze Zondag de fiets- en wandelhappening Kroenkelen plaats. Het evenement viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. Naar aanleiding daarvan wordt in de Hauwerstraat een minitentoonstelling georganiseerd. In de bijgebouwen van de Beurshal wordt aan de hand van foto's en promomateriaal teruggeblikt op eerdere edities. De tentoonstelling loopt van 19 tot 27 september, enkel op zaterdag en zondag van 10 tot 18u.

Mobimarkt

Elektrische bakfietsen, de nieuwste fietsmodellen, gocars, je vindt het allemaal op de MobiMarkt. Ga je voor andere duurzame mobiliteit, dan kan je ook hier terecht voor autodelen en zien hoe je veel centjes kan besparen op die manier. 'Veel fietsers' betekent, 'helaas ook heel wat' fietsdiefstallen'. Verklein zelf aanzienlijk deze kans op fietsdiefstal door het nemen van enkele eenvoudige maatregelen vandaag op de Mobimarkt. Tevens kan je je fiets gratis laten labelen. Vergeet hiervoor je rijksregisternummer niet! Deze vind je op je identiteitskaart. Kom zeker langs en doe mee aan de Slow Biking contest en probeer zo ver mogelijk en zo langzaam mogelijk te rijden op de fiets zonder je voeten aan de grond te zetten of daag een tegenstander uit voor een toertje op de Pumptrail. 

Het volledige programma en praktische informatie vind je in de tabbladen links.

De brochure kan je hier downloaden

Programma

download de programmabrochure

't Zand 

8u - 17u | Kroenkelen: Wandelen, fietsen en randanimatie 
10u15 | Fiets Autoloze Zondag feestelijk in! We verzamelen om 10u op 't Zand en vertrekken om 10u15 onder begeleiding van fanfare Vooruit met de Kuit naar de Markt. Heb je een te gekke oldtimer-, vintage-, ultramoderne designer fiets? Fiets mee!
11u - 18u | Rolwagenwedstrijd CM

Markt

10u45 | Officieel openingsmoment 
10u - 10u50, 11u30 - 12u20 | 
Run Brugge (5 km)

11u - 12u | Zumba Workout met Steve Boedt - 'Dance Movies'.
12u - 17u | Cultuurmarkt: voorstelling culturele seizoen Brugge met (op het grote podium) concerten van The Panhandlers en Lee Shore. CC presenteert op de Cultuurmarkt "Uit een doosje" van cie Tal en Thee 
16u30 - 17u30 | slotconcert Pigbag Army

Burg

11u - 18u | Mobimarkt waar alles duurzaam op wieltjes loopt

Mallebergplaats / Philipstockstraat

13u30 - 19u | Feest in de straten

Vismarkt

10u - 18u | Folkloremarkt. Ook op het Huidevettersplein en langs de Dijver
11u - 0u | Brugse Mosselfeesten van de Snorrenclub

Vlamingstraat

13u30 - 18u | Seniorendansnamiddag. 

* Verschillende locaties

13u - 17u | Eendjes zoeken! Uitdagend parcours voor kinderen door de autovrije stad.

Musea

9u30 - 17u | Musea Brugge: gratis museumbezoek

Hoogstraat 9

10u - 17u | Opendeur Sociaal Huis

Jan van Eyckplein

12u30 - 16u30 | Oriëntaalse dans met Buikdansgroep Ameena.

Simon Stevinplein

10u - 18u | Champagne- en oesterbar
14u - 18u | Argentijnse tango danssalon. Pasos de Brujas.

Guido Gezelleplein

14u - 18u | Brujas Baila Salsa danssalon.

Schaarstraat / Stalijzerstraat

10u - 17u | Heilige Magdalenakerk & in de nieuwe pastorie

Wulpenstraat

15u - 18u | Hack The City Finale in URB EGG-café

Predikherenrei

10u - 12u | Claerhouts Brugse creaties - Geleide wandeling Koninklijke Gidsenkring Brugge. Opgelet. Fout reserveringsadres in de brochure: Dit is de juiste: Autoloze.zondag@gidsenkringbrugge.com of bel 050 34 65 45 elke werkdag tussen 10u en 12u en tussen 15u en 17u. 

Sint-Annaplein

10u - 12u | De tuinen van Sint-Anna - Geleide wandeling door Koninklijke Gidsenkring Brugge Opgelet. Fout reserveringsadres in de brochure: Dit is de juiste: Autoloze.zondag@gidsenkringbrugge.com of bel 050 34 65 45 elke werkdag tussen 10u en 12u en tussen 15u en 17u. 

Koning Albert I-park

 11u - 18u | H2O-raketten bouwen met Jeugdwerkgroep Ruimtevaart

Walplein

10u - 18u | Place du Tertre - kunst- en ambachtenmarkt

Langestraat

10u - 18u | 83ste braderie met straatanimatie

Moerkerkse Steenweg & Boogschutterslaan

13u - 18u | Sint-Kruis kermis

Prinsenhof

14u - 16u | De beer is los! Geleide gezinswandeling door S-wan.

Stoer Huus - Baliestraat 84

10u - 18u | Kom kennis maken met de plannen van het Stoer Huus, een cohousingproject waar de auto ondergronds gaat. 28 stapelwoningen staan rond gemeenschappelijk groen waar kinderen kunnen ravotten en volwassenen elkaar ontmoeten.  www.stoerhuus.be

Waar en wanneer

Autoloze Zondag gaat dit jaar door op zondag 20 september 2015 tussen 10u en 18u. Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Brugge.

Bereikbaarheid

Op zondag 20 september 2015 wordt de volledige binnenstad (het volledige gebied binnen de stadspoorten, behalve de Ring tussen de Bloedput en de Unesco-rotonde), autovrij gemaakt tussen 10u en 18u.

Houd er dus rekening mee dat het gemotoriseerd verkeer, zowel in als uit (behalve de stadsdiensten, bussen van De Lijn, taxi's en hulpdiensten) op basis van een tijdelijke politieverordening uit het stadscentrum wordt geweerd. Aan alle stadspoorten is er politietoezicht.

Dit jaar is opnieuw een volledig verkeersvrije as voorzien. Van 10.00 tot 18.00 uur is alle verkeer en de doortocht van alle voertuigen, gemotoriseerd transport en van rijdieren, verboden in volgende straten: Zuidzandstraat, Steenstraat, Markt, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, Langestraat, Hoogstraat, Mallebergplaats, Philipstockstraat, Geldmuntstraat en de Noordzandstraat. Deze bepaling geldt niet voor fietsers en hulpdiensten, noch voor elektrische rolstoelen gebruikt door personen met een handicap. 

Als je een doorlaatbewijs wil aanvragen, kun je dit doen voor bepaalde autoluwe delen van de stad. Deze bewijzen kun je beargumenteerd aanvragen via verkeer.autolozezondag@politiebrugge.be, maar ze geven geen toelating om te rijden op de volledig autovrije as.

Stadsplan met gewijzigde en extra busroutes, de autovrije as kan je hier downloaden.

FIETS

Autoloze Zondag is de dag bij uitstek om Brugge en omstreken met de fiets te bezoeken. Bovendien worden op verschillende plaatsen mobiele fietsstallingen voorzien op 't Zand, het Graaf Visartpark en de Burg.

OPENBAAR VERVOER

Brugge beschikt over een uitgebreid openbaar vervoersaanbod. Alle bussen van De Lijn rijden op 20 september gratis op Brugs grondgebied. Met De Lijn vind je dus vlot je weg naar de binnenstad.

Opgelet: op Autoloze Zondag geldt een aangepast traject. Alle info vind je op www.brugge.be en www.delijn.be

AUTO

Bezoekers en verblijfstoeristen die toch met de wagen komen, kunnen hun wagen parkeren in de parkings Centrum-Station en Centrum-Zand (andere ondergrondse parkings zijn gesloten op Autoloze Zondag*). Je kunt uiteraard ook gebruikmaken van de gratis randparkings rond de binnenstad. De bussen van De Lijn brengen je vanaf deze parkings gratis naar de binnenstad.

Opgelet: enkel de randparking Boogschutterslaan is niet bereikbaar door Sint-Kruis kermis, autoloos in de rand.

* abonnees van deze parkings worden door het parkeerbedrijf op de hoogte gebracht van de regeling op 20 september.

Rode kruis

Van 10u tot 18u staan de vrijwilligers van het Rode Kruis paraat om je te helpen op 't Zand en op de Markt.

Infokantoren

Hier vind je brochures en meer informatie over Autoloze Zondag.

MARKT (HISTORIUM)
Dagelijks: 10u – 17u

'T ZAND (CONCERTGEBOUW)
Maandag-zaterdag: 10u – 17u
Zon- en feestdagen: 10u – 14u

STATIONSPLEIN (STATION)
Maandag-vrijdag: 10u – 17u
Zaterdag & zondag: 10u – 14u 

 

Organisatie

Autoloze Zondag is een initiatief van Stad Brugge en wordt gecoördineerd door Brugge Plus.

Autoloze Zondag past in het kader van een Europese actieweek. Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen actie voor meer duurzame mobiliteit. Ruim 2.200 Europese steden promoten die week de mogelijkheden om zich duurzaam te verplaatsen in en naar de stad. Voor meer achtergrondinformatie kan je hier terecht: www.weekvandemobiliteit.be